Κλιματική αλλαγή: Στην Αυστρία χιόνι αποθηκεύεται και επαναχρησιμοποιείται σε χιονοδρομικά κέντρα (video)

Ένα χιονοδρομικό κέντρο στην Αυστρία χρησιμοποιεί χιόνι που έχει αποθηκευτεί από τον περασμένο χειμώνα για να δώσει στους σκιέρ την ευκαιρία να βγουν στις πίστες κατά τη διάρκεια ενός όλο και πιο απρόβλεπτου κλίματος.

Στην επαρχία του Τιρόλου, η κλιματική αλλαγή καθιστά όλο και πιο δύσκολο τον προγραμματισμό της χειμερινής περιόδου για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Για να καταπολεμηθούν αυτές οι καιρικές αλλαγές, το χιόνι αποθηκεύεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάτω από ξυλοτεμαχίδια που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη χιονοδρομική πίστα Leutasch.

Ο Elias Walser είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού του Seefeld:

Έτοιμάσαμε αυτόν τον σωρό από τον περασμένο χειμώνα, στην κορύφωση του χειμώνα, όταν κάνει πολύ, πολύ κρύο. Και αυτός ο σωρός χιονιού καλύπτεται στη συνέχεια με ξυλοτεμαχίδια την άνοιξη. Τοποθετούμε περίπου μισό μέτρο ξυλοτεμαχίδια από πάνω και αυτό το μισό μέτρο ξυλοτεμαχιδίων είναι αρκετό για να κρατήσει το χιόνι στη θέση του όλο το καλοκαίρι. Βυθίζεται, συμπιέζεται. Περίπου δέκα έως 15% του χιονιού λιώνει. Αλλά το υπόλοιπο διατηρείται. Και στη συνέχεια αυτός ο σωρός καλύπτεται από ροκανίδια ξύλου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Όταν οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες, τον τοποθετούμε στη διαδρομή για το cross-country ski“.

Η συγκεκριμένη πίστα χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική από το 2015, με περισσότερα από 10.000 κυβικά μέτρα χιονιού (ποσότητα που θα μπορούσε να γεμίσει τέσσερις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων) να διατηρούνται υπό κάλυψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.