Στη Γάζα τα πρώτα φορτηγά με καύσιμα μετά την έναρξη της εκεχειρίας

Τα πρώτα φορτηγά με καύσιμα εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Παρασκευής.

 

Το σχέδιο είναι, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου, να παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και να εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη πως σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

Σήμερα, τις πρώτες ώρες της εκεχειρίας πέρασαν στον παλαιστινιακό θύλακα τέσσερα βυτιοφόρα με καύσιμα και τέσσερα με αέριο για μαγειρική χρήση, που προβλέπονται για τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (COGAT).

Τα φορτηγά εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας μέσω της συνοριακής διέλευσης Ράφα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το Ισραήλ,  η παράδοση γίνεται «με την έγκριση του πολιτικού κλιμακίου, στο πλαίσιο της εκεχειρίας και του χρονοδιαγράμματος για την απελευθέρωση των ομήρων που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου».