Ψυχικά ασθενής ο πιλότος του Airbus-Ερωτήματα για την τήρηση των κανόνων πτήσης

Αποφασισμένος να οδηγήσει το Α320 της Germanwings στη συντριβή φαίνεται ότι ήταν ο μοιραίος συγκυβερνήτης, Αντρέας Λούμπιτζ, τουλάχιστον με τα όσα προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα οποία από την μία «ρίχνουν φως» στα τελευταία δραματικά λεπτά της τραγικής πτήσης, γεννούν, όμως, ταυτόχρονα πλήθος άλλων σοβαρότατων ερωτημάτων.

Μετά τον Εισαγγελέα της Μασσαλίας ο οποίος, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ένα «μαύρο κουτί» φαίνεται ότι ο συγκυβερνήτης ρύθμισε μόνος του την καθοδική πορεία του αεροσκάφους, η εκδοχή αυτή επιβεβαιώνεται και από την διαδικτυακή υπηρεσία FlightRadar24. Η  FlightRadar24 ανακοίνωσε ότι βάσει των δεδομένων παρακολούθησης που αναλύθηκαν, προκύπτει ότι κάποιος παρενέβη στο σύστημα του αεροσκάφους και μετέβαλε το ύψος δίνοντάς του ως τελικό στόχο τα 100 πόδια, δηλαδή το έδαφος, μια κίνηση που δείχνει ότι όποιος το έκανε ήθελε να διασφαλίσει την πρόσκρουση. Τελικά, το αεροσκάφος συνετρίβη σε υψόμετρο 6.000 ποδών.

Το χρονικό που δίνει η εταιρεία είναι ότι «μεταξύ 09:30:52 και 09:30:55 η ρύθμιση του αυτόματου πιλότου άλλαξε χειροκίνητα από τα 38.000 πόδια στα 100 πόδια και 9 δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική του πορεία, πιθανόν με τη ρύθμιση “ανοικτής κατάβασης” του αυτόματου πιλότου», δηλαδή την ώρα που, με βάση τις καταγραφές του πρώτου «μαύρου κουτιού» ο συγκυβερνήτης ήταν μόνος μέσα στο πιλοτήριο.

Η αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης οδήγησε το αεροσκάφος στο θάνατο πάνω στις πλαγιές των Άλπεων έχει προκαλέσει σοκ και ρίγη ανατριχίλας σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη περισσότερο, δε, οι πληροφορίες που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζουν ότι ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτζ αντιμετώπιζε πιθανότατα σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης. Αυτό φέρεται ν’ αποκάλυψε συμμαθήτριά του και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε έχει διαψευστεί.

german

Η σωρεία των δεδομένων που σταδιακά δημοσιοποιούνται θέτουν μια σειρά νέων και πολύ κρίσιμων ερωτηματικών για την ασφάλεια των πτήσεων, όχι μόνο προφανώς της Germanwings αλλά και όλων των αεροπορικών εταιρειών.

Όπως δήλωναν πολλοί πιλότοι και ειδικοί στις αεροπορικές πτήσεις, θεωρείται απαράδεκτο ένας πιλότος, ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης, να μένει μόνος του μέσα στο πιλοτήριο για τον οποιονδήποτε λόγο, κι αυτό γιατί μπορεί να υποστεί κάποιο ξαφνικό πρόβλημα υγείας, πχ μια ανακοπή καρδιάς ή κάτι άλλο. Βασικός κανόνας που ακολουθούνταν μέχρι πρότινος στις περισσότερες εταιρείες είναι ότι όταν ένας πιλότος εξέρχεται από το πιλοτήριο, πχ για να πάει στην τουαλέτα, ένα άλλο μέλος του πληρώματος θα πρέπει να τον αντικαθιστά μέσα στο πιλοτήριο για παν ενδεχόμενο. Πρόκειται για έναν κανόνα μάλλον κοινής λογικής, ο οποίος, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν ακολουθούνταν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι με βάση τους κανονισμούς ασφαλείας για το πιλοτήριο, αν ένας από τους πιλότους κλειδώσει χειροκίνητα την πόρτα, αυτή δεν μπορεί ν’ ανοίξει με κανέναν από τους κωδικούς που υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο πιλοτήριο.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά από την τραγική συντριβή, μια σειρά από εταιρείες, όπως οι εταιρείες χαμηλού κόστους EasyJet, Air Transat,  Norwegian Air Shuttle, αλλά και η Air Canada, η Lufthansa και άλλες, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα κιόλας, Παρασκευή, θα προχωρήσουν σε αλλαγή και θα εφαρμόσουν με αυστηρότητα τον κανονισμό για δύο άτομα πάντα μέσα στο πιλοτήριο. Έχει ενδιαφέρον να απαντηθεί κάποια στιγμή το ερώτημα πότε και γιατί έπαψε να ισχύει ο συγκεκριμένος κανονισμός, αν και είχαν καταγραφεί περιστατικά πιλότων που θέλοντας να αυτοκτονήσουν παρέσυραν στο θάνατο επιβάτες και πλήρωμα.

german 2

Ένα δεύτερο ερώτημα, εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας, είναι ποιός ελέγχει τελικά την ψυχική ισορροπία των ανθρώπων που παίρνουν στα χέρια τους τις ζωές εκατοντάδων συνανθρώπων τους καθημερινά στους αιθέρες.  Δεν μπορεί παρά να προκαλεί σοκ η παραδοχή  του επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Lufthansa, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, ότι οι πιλότοι υποβάλλονται σε ένα σκληρό ψυχολογικό τεστ πριν αναλάβουν καθήκοντα αλλά στη συνέχεια κάτι τέτοιο δεν επαναλαμβάνεται συχνά. Μάλιστα, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το για ποιό λόγο διέκοψε για κάποιο χρονικό διάστημα τις σπουδές του ο Λούμπιτζ και για το αν αφού επέστρεψε στην εταιρεία ελέγχθηκε εκ νέου, ο διευθυντής απάντησε πως αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ρουτίνας, χωρίς να δώσει ή να του ζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες, για να επικαλεστεί τελικά το ιατρικό απόρρητο για να μην δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία!

Από μόνο του, το στοιχείο αυτό αποτελεί μείζον θέμα. Ή η εταιρεία δεν γνώριζε γιατί διέκοψε τις σπουδές του και δεν έκανε τον κόπο να μάθει προκειμένου να αποφύγει μια τραγωδία σαν αυτήν που συνέβη τελικά, ή γνώριζε και επέτρεψε στον Λούμπιτζ να πετά ή έστω δεν τον έλεγχε αρκετά συχνά για να διαπιστώσει αν παραμένει ικανός να πιλοτάρει αεροπλάνα. Ορισμένα περαιτέρω στοιχεία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προκύψουν από τον ενδελεχή έλεγχο που οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν στα δύο σπίτια του Λούμπιτζ (το δικό του και των γονιών του) από όπου κατέσχεσαν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και σειρά άλλων πραγμάτων.

Ο εκπρόσωπος τηςΈνωσης Πιλότων Cockpit της Γερμανίας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι αν και πολλά συνηγορούν στο ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο, θα πρέπει να αναμένεται το τελικό πόρισμα των ερευνών.

Όπως και να έχει, είναι προφανές ότι τα ερωτήματα είναι αυτά είναι καίρια και δεν απαιτούν απλώς απαντήσεις, αλλά απαιτούν και λήψη συγκεκριμένων αυστηρών μέτρων ασφαλείας που θα διασφαλίζουν όχι μόνο την αξιοπιστία των αεροσκαφών (πολλές είναι κατά καιρούς οι ενστάσεις για «χαλάρωση» των μηχανολογικών ελέγχων τόσο για λόγους οικονομικούς) αλλά και για την αξιοπιστία (συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ισορροπίας) των ανθρώπων που έχουν στα χέρια τους καθημερινά τις τύχες τόσων ανθρώπων.

 

Video από τον τόπο της συντριβής