«Όχι» από Νετανιάχου στις 4ωρες παύσεις πυρός που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε την Πέμπτη ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός» χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, με τις δηλώσεις αυτές να ακυρώνουν εκείνες που έκανε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζο Κίρμπι ανακοινώνοντας 4ωρες παύσεις πυρός στη Βόρεια Γάζα.

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», δήλωσε εκ νέου ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τη βόρεια λωρίδα προς τα νότια, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες» είπε καλώντας τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Βόρεια Γάζα και να κινηθούν στο νότιο τμήμα.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ ξεκινά 4ωρες παύσεις πυρός καθημερινά στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες παύσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιοχές της βόρειας Γάζας κάθε μέρα, για να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και την μετακίνηση αμάχων ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

Το Ισραήλ θα ανακοινώνει τον χρόνο των παύσεων τρεις ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

«Μας είπαν οι Ισραηλινοί ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σήμερα (Πέμπτη 9/11)», είπε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ να εφαρμόσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα σαν ένα «σημαντικό πρώτο βήμα».

«Προτρέπουμε τους Ισραηλινούς να κάνουν ό,τι μπορούν ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων», είπε ο Κίρμπι, λέγοντας ότι οι παύσεις θα δώσουν «ανάσα για λίγες ώρες» στους αμάχους να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο. Οι παύσεις θα δώσουν επίσης ευκαιρίες για την πιθανή ασφαλή απομάκρυνση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, είπε ο Κίρμπι.

Γάζα: Μοσάντ και CIA σε συνομιλίες στο Κατάρ για τους ομήρους της Χαμάς

Νωρίτερα την Πέμπτη (9/11) πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση αξιωματούχων του Κατάρ με τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ και της CIA στη Ντόχα για να συζητηθεί η απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε στο CNNi διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Στη συνάντηση – στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο αξιωματούχοι του Κατάρ, συζήτησαν ένα προσχέδιο για την απελευθέρωση 10 και 20 αμάχων ομήρων με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός αλλά και την παροχή δυνατότητας στη Χαμάς, να συντάξει και να παραδώσει μια λίστα με τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, είπε η πηγή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλέστηκε χθες το CNNi, το Ισραήλ δεν θα συμφωνούσε σε μια παρατεταμένη παύση των μαχών χωρίς να απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός ομήρων. Οι πολυμερείς συνομιλίες – στις οποίες το Κατάρ διαδραματίζει βασικό μεσολαβητικό ρόλο – συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς υπό τον Χανίγε στο Κάιρο

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς μαζί με τον πολιτικό ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγε και τον πρώην ηγέτη της Χάλεντ Μεσάαλ, έφτασαν σήμερα, Πέμπτη 9/11, στο Κάιρο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Άμπας Κάμελ και συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.