Μπλίνκεν: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να ξανακαταλάβει τη Γάζα - Ίσως υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στο τέλος του πολέμου»

Τις εκκλήσεις για μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, απέρριψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Όλοι θέλουμε να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και στο μεταξύ να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των αμάχων», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Τόκιο, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7.

«Όμως, όπως είπα στους συναδέλφους μου στη G7, όσοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός έχουν την υποχρέωση να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το αδιανόητο αποτέλεσμα που πιθανότατα θα επιφέρει. Αφήνοντας τη Χαμάς στη θέση της με περισσότερους από 200 ομήρους, με τη δυνατότητα και τη δηλωμένη πρόθεση να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά… Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς».

«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα. Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα» συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Για την πολιτική κατάσταση στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μίλησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, τονίζοντας ότι η εξουσία θα πρέπει τελικά να μεταβιβαστεί προς «μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία».

«Βραχυπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτο ότι το Ισραήλ – επειδή έχει τα στρατεύματα στη Γάζα – θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την ασφάλεια. Αλλά η άποψή μας είναι ότι, το συντομότερο δυνατό, μια κίνηση προς μια φιλειρηνική παλαιστινιακή ηγεσία είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως υποστηρίζουν την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη διευκόλυνση της εισόδου της βοήθειας, τη μετακίνηση των αμάχων και την απελευθέρωση των απαχθέντων. «Τονίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», αναφέρεται στη δήλωση. «Όλα τα μέρη πρέπει να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ιατρικής περίθαλψης, των καυσίμων, των καταλυμάτων και της πρόσβασης στους εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 καταδίκασαν επίσης απερίφραστα την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και άλλων σε όλο το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ».