Eurostat: Οι Βούλγαροι ζουν λιγότερο από άλλους Ευρωπαίους

Οι Βούλγαροι ζουν λιγότερο από όλους τους άλλους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας. Εκεί, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι μόνο 66,1 χρόνια και για τις γυναίκες – 74 χρόνια, σύμφωνα με το 24Chasa.

 

Για σύγκριση, το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της ΕΕ είναι 80,1 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην ΕΕ είναι 82,9 χρόνια, δηλαδή 5,7 χρόνια περισσότερο από αυτό των ανδρών – 77,2 χρόνια. Αποδεικνύεται ότι στη βορειοδυτική Βουλγαρία, οι άνδρες ζουν 11,1 χρόνια λιγότερο από το μέσο επίπεδο για τις χώρες της ΕΕ και οι γυναίκες – 8,9 χρόνια λιγότερο.

Στο άλλο άκρο της κατάταξης του προσδόκιμου ζωής στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τρεις ακόμη περιφέρειες της Βουλγαρίας – Βορειοκεντρική, Νοτιοανατολική και Βορειοανατολική. Υπάρχει από μία μόνο τέτοια περιφέρεια στη Λετονία και την Ουγγαρία και δύο στη Ρουμανία.

Σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Στη Βουλγαρία, οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περίπου 7 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι η περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας – Comunidad de Madrid (88,2 έτη), ακολουθούμενη από άλλες πέντε περιφέρειες στην Ισπανία.

Εκτός Ισπανίας, τα επόμενα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής των γυναικών βρίσκονται στις περιοχές του Ροδανού-Άλπεις της Γαλλίας και στην επαρχία Autonoma di Trento της Ιταλίας (και οι δύο στα 86,7 έτη).

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες, 82,8 χρόνια, βρίσκεται στη νησιωτική περιοχή Åland στη Φινλανδία, ακολουθούμενες από δύο ισπανικές περιοχές – Comunidad de Madrid (82,2 έτη) και Comunidad Foral de Navarra και τη σουηδική περιφέρεια Στοκχόλμης (82, 1 έτος).