Ένας μήνας πολέμου στη Γάζα – Έτοιμοι να μπουν στην πόλη εντός 48 ωρών δηλώνουν οι Ισραηλινοί

Τριακοστή δεύτερη ημέρα πολέμου σήμερα στην Γάζα και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς,  περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει το θάνατο από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι στον θύλακα έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά χτυπήματα, μεταξύ των οποίων 4.104 παιδιά, 2.641 γυναίκες και 611 ηλικιωμένοι.

Όπως ανακοινώθηκε , το 70% των θυμάτων είναι άμαχοι, ενώ από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από ένα μήνα έχουν τραματιστεί περίπου 24.000 άνθρωποι. Πάνω από το 60% των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος ανέφερε ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία καθώς και 51 από τα 72 ιατρικά κέντρα δεν λειτουργούν πλέον λόγω των ελλείψεων καυσίμων και ιατρικών προμηθειών καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να επιχειρήσουν εντός των συνοικιών γύρω από την κυρίως πόλη τις επόμενες 48 ώρες.

Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τις διεθνείς οργανώσεις υγείας και αρωγής να παράσχουν βοήθεια και προμήθειες στη Γάζα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της έλλειψης καυσίμων στο νοσοκομείο Al-Quds που φιλοξενεί 14.000 εκτοπισμένους ανθρώπους. «Τα αποθέματα καυσίμων του νοσοκομείου θα εξαντληθούν μέσα σε 48 ώρες και ο εξοπλισμός, οι θερμοκοιτίδες νεογνών και οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα πάψουν να λειτουργούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αγρυπνία στην Ιερουσαλήμ για τους 1400 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς στις 7Οκτωβρίου 

Στην Ιερουσαλήμ, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν αγρυπνία με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ημερών από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, με ένα κερί για κάθε θύμα. Οι συγγενείς των νεκρών συγκεντρώθηκαν στο Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ για να σηματοδοτήσουν ένα μήνα πένθους. Δεν έχουμε άλλους τρόπους να τους τιμήσουμε παρά μόνο με προσευχές, ανάβοντας κεριά και έχοντας τους στην καρδιά μας”, δήλωσε ο Γιόσι Ρίβλιν, ο οποίος έχασε δύο αδέλφια σε ένα μουσικό φεστιβάλ που σφαγιάστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Στεκόμενος μπροστά σε μια γιγαντιαία ισραηλινή σημαία, ο αρχιψάλτης του στρατού Shai Abramson ανέπεμψε μια προσευχή για τους αποθανόντες, η οποία τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει μια ευλογία για τις δυνάμεις ασφαλείας. Η τελετή ήταν η πρώτη θρησκευτική επιμνημόσυνη δέηση που διοργανώθηκε στο Τείχος των Δακρύων από τις 7 Οκτωβρίου.

Στην τελετή παρέστη ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που συγκρότησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση, την πιο θανατηφόρα που έχει υποστεί το έθνος από την ίδρυσή του το 1948.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηριζουν ότι έχουν αποκόψει τη βόρεια Γάζα και σφυροκοπούν θέσεις της Χαμάς συνεχώς, βάζοντας τις βάσεις για μια προώθηση στα πυκνά αστικά όρια της πόλης της Γάζας και μια ακόμη πιο αιματηρή φάση του πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η προστασία των αμάχων “πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας” στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε “νεκροταφείο παιδιών”. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, απάντησε λέγοντας: “Η Γκουτέρες είναι η μόνη χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα: “Ντροπή σας”.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα κινδυνεύουν με θάνατο από την πείνα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται “επικίνδυνα”, προειδοποίησε μια διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση. Η Riham Jafari, συντονίστρια υπεράσπισης και επικοινωνίας της ActionAid Palestine, δήλωσε ότι “οι περιπτώσεις αφυδάτωσης και υποσιτισμού αυξάνονται ραγδαία”.

Τα αποθέματα καυσίμων για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν το νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο και θα εξαντληθούν εντός 48 ωρών, ανέφερε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου σε ένα tweet. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου al-Awda στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι θα μπορούσε να κλείσει εντελώς μέχρι το βράδυ της Τετάρτης λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν με δύο πυραύλους, σημείο περίπου 50 μέτρα μακριά από την πύλη του νοσοκομείου Al-Quds», ανέφερε η οργάνωση. Την Κυριακή, μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έπληξαν εκατοντάδες στόχους της Χαμάς και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικό συγκρότημα στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Μέσα στον θύλακα, οι υπηρεσίες επικοινωνίας αποκαθίστανται σιγά-σιγά σε ορισμένες περιοχές της Γάζας, αφού διακόπηκαν το Σαββατοκύριακο. Κατά μέσο όρο, περίπου 30 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια περνούν από τα σύνορα κάθε μέρα, δήλωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος στη Ραμάλα. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει τις προμήθειες καυσίμων.

«Αναπόφευκτη» η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Γιόρα Άιλαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι «αναπόφευκτη» η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κάτω από το οποίο υπάρχει – σύμφωνα με τους IDF – κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς και δαιδαλώδεις σήραγγες που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο υποστράτηγος (ε.α.) Γιόρα Άιλαντ εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ακόμη και εάν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους. Με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, ο Άιλαντ είπε: «Ελπίζω πως θα του το εξήγησαν. Και αν υπάρχει βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο (νοσοκομείο) Αλ Σίφα, που τη θεωρώ αναπόφευκτη, ελπίζω ο επικεφαλής της CIA να έλαβε μια εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

Οι ΗΠΑ «δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η Γάζα δεν είναι Μοσούλη. Είναι η πιο καλά οχυρωμένη τοποθεσία στην ιστορία της ανθρωπότητας, με προηγμένη ιρανική τεχνολογία και επενδύσεις δισεκατομμυρίων», υποστήριξε.

Τονίζει πως το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Αυτό παθαίνουν όσοι ευθύνονται για σφαγές στο κράτος του Ισραήλ». Στη Μέση Ανατολή, λέει ο Άιλαντ, ο σεβασμός κερδίζεται από εκείνους που «ξέρουν πώς να ασκήσουν εξουσία και δεν έχουν ενδοιασμούς να το κάνουν».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υποστράτηγος Άιλαντ αρνήθηκε να διαχωρίσει τα μέλη της Χαμάς από τους αμάχους στη Γάζα, στους οποίους καταλογίζει μερίδιο ευθύνης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Η Γάζα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ναζιστικό κράτος, στο οποίο η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει όλη την κοινωνία στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ. Σχεδόν κάθε σπίτι στη Γάζα διαθέτει καταπακτή που οδηγεί σε υπόγειες σήραγγες. Πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες. Όλοι οι διευθυντές νοσοκομείων και σχολείων είναι υπάλληλοι της Χαμάς. Οι κάτοικοι της Γάζας είναι συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της Χαμάς, όχι σε αντίθεση με αυτήν», ισχυρίστηκε.