Πόλεμος στο Ισραήλ:Νέος βομβαρδισμός σε περιοχή με νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου

Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν, όπως μεταδίδει η Washington Post, κοντά στο νοσοκομείο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, Αλ Κουντς, με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συμπληρώνει 30 ημέρες.

Στο νοσοκομείο στεγάζονται χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και όπως ενημέρωσε η ομάδα που διευθύνει το νοσοκομείο, τραυματίστηκαν άνθρωποι ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν σε κάποια σημεία μετά τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Δείτε βίντεο:

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για «βαρείς βομβαρδισμούς πυροβολικού, αεροπορικές επιδρομές και ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Κουντς» ενώ αργότερα ανέφερε ότι ένας ασθενής στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου τραυματίστηκε σοβαρά.

Επίσης, δήλωσε ότι το προσωπικό της και «περισσότεροι από 14.000 πολίτες μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο».

Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Να σημειωθεί πως οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τις τελευταίες εβδομάδες το Αλ Κουντς και άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν. Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι είναι αδύνατο να απομακρυνθούν όλοι οι βαριά τραυματισμένοι και εκτοπισμένοι που στεγάζονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πού να πάνε.

Υπενθυμίζεται πως η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία την Τρίτη 31 Οκτωβρίου για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

«Συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Κουντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», πρόσθεσε. Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής 29 Οκτωβρίου. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του. «Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», είχε υπογραμμίσει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές αλλά η Χαμάς το διαψεύδει κατηγορηματικά.