Κακοκαιρία Ciaran: Τρόμος για μητέρα και βρέφος στη Βρετανία - Σπάνε τα τζάμια ενώ κοιμούνται αγκαλιά (video)

«Τα τζάμια έπεφταν παντού. Νόμιζα ότι θα κατέρρεε το σπίτι». Αυτά είναι τα λόγια μίας μητέρας που βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη όταν η κακοκαιρία Ciaran «χτύπησε» το σπίτι της.

Συγκεκριμένα σε βίντεο που έχει καταγραφεί από την κάμερα ενδοεπικοινωνίας φαίνεται η μητέρα να είναι ξαπλωμένη δίπλα από την κούνια του μωρού της όταν το παράθυρο του δωματίου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γίνεται κομμάτια.

Η μητέρα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου αρπάζει το μωρό από την κούνια γλυτώνοντάς το την τελευταία στιγμή από τα θραύσματα.

«Πήγα για ύπνο και ξύπνησα με τον άνεμο να γίνεται όλο και πιο δυνατός και απλά μου φαινόταν περίεργο όλο αυτό. Ένιωσα ότι έπρεπε να την βγάλω έξω και τότε ήταν που έσπασαν τα παράθυρα» είπε η Τζέσικα Ο’ Ράιλι στο Sky News.

«Ήταν πραγματικά τρομακτικό και μπήκα στιγμιαία σε κατάσταση επιβίωσης. Τα τζάμια έπεφταν παντού και την άρπαξα και έτρεξα έξω από το δωμάτιο, κατέβηκα τις σκάλες. Νόμιζα ότι όλο το σπίτι θα κατέρρεε για να είμαι ειλικρινής», υποστήριξε ακόμη.

Η Ο’Ράιλι έμεινε αγκαλιά με το μωρό της στο διάδρομο του σπιτιού μέχρι να έρθουν οι ομάδες διάσωσης για να απομακρύνουν την ίδια και άλλους κατοίκους που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε κοντινά ξενοδοχεία. Η ίδια δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στο σπίτι της. «Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στο σαλόνι και στην κουζίνα. Όλο το πίσω μέρος του σπιτιού μοιάζει να ανατινάχθηκε. Επέστρεψα στην κρεβατοκάμαρα και υπήρχαν παντού γυαλιά, στην κούνια της, στο κρεβάτι μου, σε όλο το πάτωμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σύντομα, δεν είναι ασφαλές μέρος προς το παρόν για την κόρη μου», πρόσθεσε.

Η κακοκαιρία «Ciaran» χτυπά αλύπητα την Ευρώπη – Τουλάχιστον 10 οι νεκροί

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία, οι περισσότεροι από πτώσεις δέντρων, καθώς η επέλαση της καταιγίδας «Ciaran» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της με ανέμους να αγγίζουν σε πολλές περιοχές τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Η «μετεωρολογιακή βόμβα», όπως βάπτισαν οι ειδικοί το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο έπληξε τα βορειοδυτικά της Γαλλίας και τα νοτιοδυτικά της Αγγλίας το βράδυ της Τετάρτης προτού κατευθυνθεί σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία.

Απροσπέλαστες πολλές περιοχές στη Γαλλία

Τουλάχιστον 523 χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές από το ακραίο καιρικό φαινόμενο που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα ανέρχονται από 375 έως 480 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Την ίδια ώρα, περίπου 3.000 άτομα έχουν κινητοποιηθεί για την αποκατάσταση της βλάβης στην ηλεκτροδότηση.

«Η καταιγίδα έχει απομακρυνθεί, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές που παραμένουν απροσπέλαστες, κυρίως λόγω των δέντρων που ξεριζώθηκαν κι έχουν κλείσει πολλούς δρόμους», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας «Εnedis».

«Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η Πυροσβεστική έχουν δεχτεί πάνω από 10.000 κλήσεις», τόνισε ακόμη ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χθες, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε στον νομό Εν της βόρειας Γαλλίας όταν το όχημά του χτυπήθηκε από δέντρο, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Κλεμάν Μπον, προτρέποντας τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Βλέπουμε πως οι δρόμοι μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο υπό αυτές τις συνθήκες», υπογράμμισε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «France-Info».

Στο μεταξύ, ένας 70χρονος άνδρας στο λιμάνι της Χάβρης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι του. Οι ισχυρότατοι άνεμοι τον παρέσυραν στον θάνατο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την καταιγίδα «Ciaran», ανάμεσά τους επτά πυροσβέστες.

Ένα 5χρονο παιδί νεκρό από την κακοκαιρία στο Βέλγιο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση δέντρων στη βελγική πόλη Γάνδη. Ένας από τους νεκρούς είναι ένα πεντάχρονο παιδί. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε ελαφρά ένας 3χρονος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της Γάνδης.

Αρκετοί τραυματίες στην Ολλανδία

Ολλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση δέντρων στην Ολλανδία ενώ ένα άτομο υπέκυψε στα τραύματά του στη νότια πόλη Venray.

Πέντε νεκροί στην Ιταλία

Πέντε άνθρωποι στην Τοσκάνη έχουν βρει μέχρι στιγμής τον θάνατο μετά την άφιξη της καταιγίδας «Ciarán», όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Ο πρόεδρος της Τοσκάνης, Eugenio Giani, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιγράφοντας την κατάσταση ως «πραγματικά πολύ σοβαρή».

Πολλά σχολεία έβαλαν «λουκέτο» ενώ σοβαρές πλημμύρες έχουν μετατρέψει σε ποτάμια περιοχές στην κεντρική και τη βόρεια Ιταλία.

Στο Πράτο, μια πόλη κοντά στη Φλωρεντία, όπου δύο από τα θύματα, και οι δύο ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους, ο δήμαρχος Μάρκο Μπιφόνι δήλωσε ότι, βλέποντας τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα, έπαθε σοκ.

florence12

«Ήταν ένα χτύπημα στο στομάχι και σε κάνει να θέλεις να κλάψεις», πρόσθεσε.

Εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας, πλημμύρησε και το νοσοκομείο «Santo Stefano» την πόλης Πράτο.

«Μετά από μια νύχτα καταστροφής θα σηκώσουμε τα μανίκια για να καθαρίσουμε και να επαναφέρουμε την πόλη μας στην κανονικότητα», τόνισε ο Μπιφόνι.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Το Μιλάνο και οι γύρω περιοχές στην περιοχή της Λομβαρδίας επλήγησαν από σφοδρές καταιγίδες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές αλλά και την υπερχείλιση της λίμνης Κόμο.

Σε αρκετές βόρειες περιοχές υπάρχουν σήμερα προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Πριν από λίγο, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερα άτομα αγνοούνται.

Βρετανία: Μείνετε μακριά από ακτές

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει τις τελευταίες ώρες χωρίς ρεύμα αφού η καταιγίδα «Ciaran» έκαψε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Η βρετανική Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις ακτές, ενώ ορισμένες περιοχές στη νότια Αγγλία εκκενώθηκαν.

«Μείνετε μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις», έγραψε η βρετανική υπηρεσία στο X (πρώην Twitter) προσθέτοντας ότι: «Μια selfie σε θυελλώδεις συνθήκες δεν αξίζει για να ρισκάρετε τη ζωή σας».

Νεκρή από πτώση δέντρου μία 46χρονη στη Γερμανία

Στην οροσειρά Χαρτς, μια 46χρονη γυναίκα βρήκε τον θάνατο από πτώση δέντρου.

Η καταιγίδα Ciaran κατευθύνεται βόρεια των γερμανικών ακτών με τους πολίτες να έχουν λάβει προειδοποίηση για την άκρως επικίνδυνη έλευσή της, αναφέρει η γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι η φονική καταιγίδα κινούνταν από τη Μάγχη πάνω από την Αγγλία προς τη Βόρεια Θάλασσα.

Η ταχύτητα των ανέμων αναμένεται να μειωθεί τις επόμενες ώρες, ωστόσο, οι καταιγίδες και οι βροχοπτώσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.