Στο Ισραήλ για δεύτερη φορά ο Μπλίνκεν – Ζητά “ανθρωπιστικές παύσεις” μαχών

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φθάνει σήμερα στο Τελ Αβίβ και αναμένεται να παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ανθρωπιστικές παύσεις των μαχών στη Γάζα προκειμένου να να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ, ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει περικυκλώσει τη μεγαλύτερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα και προωθείται στο κέντρο της πόλης .

Κατά την αναχώρηση του από την Ουάσιγκτον ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα για την ελαχιστοποίηση των επιθέσεων κατά των αμάχων στη Γάζα κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτή αναμένεται να είναι η δεύτερη συνάντησή του αρχηγού της αμερικανικής διπλωματίας  με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια γενική κατάπαυση του πυρός, αλλά μια “προσωρινή, τοπική” παύση.

Εχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι είναι “σχεδόν αδύνατο” να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας. Ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι η στοιχειώδης ασφάλεια του προσωπικού δεν μπορεί να εγγυηθεί προς το παρόν.

Απερίγραπτη η κατάσταση στη Γάζα 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους από την πλευρα του δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι “απερίγραπτη”. Ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι “ο χρόνος τελειώνει” καθώς ο παλαιστινιακός λαός εκεί βρίσκεται σε “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”. Σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν “βαθιά απογοήτευση για την άρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τα σχέδια αποδεκατισμού” της Λωρίδας της Γάζας και δήλωσαν ότι αισθάνονται “βαθύτερη φρίκη” για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλ

Καμάλα Χάρις: ΟΙ ΗΠΑ δεν θα βάλουν όρους στο Ισραήλ για την στηριξή τους 

Επιχειρώντας να διορθώσει προηγούμενη δήλωση του προέδρου Τζο Μπαιντεν ο οποίος έκανε λόγο για καταπαυση του πυρός στην Γάζα η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δηλωσε εχθές ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν να θέσουν όρους στην υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ για να αμυνθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια από το Ισραήλ, προσθέτοντας: “Δεν λέμε στο Ισραήλ πώς θα πρέπει να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο”.

Οι απώλειες  του πολέμου – Ξεπερνούν τις 10.400 οι νεκροί 

Από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 Ισραηλινοί, τουλάχιστον 9.061 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και ανήλικοι, και περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει προηγούμενο στις δεκαετίες της ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας, αναφέρει το Associated Press.

Περισσότερα από 3.700 παλαιστινιακά παιδιά έχουν σκοτωθεί σε 25 ημέρες μαχών – πάνω από έξι φορές περισσότερα από τα 560 παιδιά που ο ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι σκοτώθηκαν σε 19 μήνες πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Οι βομβαρδισμοί έχουν εκδιώξει περισσότερους από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής από τα σπίτια τους. Τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα εξαντλούνται υπό την πολιορκία του Ισραήλ και τα υπερφορτωμένα νοσοκομεία προειδοποιούν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα για τρίτη ημέρα με στόχο περιορισμένες εκκενώσεις

Το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα προς την Αίγυπτο αναμένεται να ανοίξει για τρίτη ημέρα την Παρασκευή για περιορισμένες εκκενώσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και έχει ως στόχο να επιτραπεί σε ορισμένους κατόχους ξένων διαβατηρίων, τους εξαρτώμενους από αυτούς και ορισμένους τραυματίες της Γάζας να βγουν από τον θύλακα.

Σύμφωνα με συνοριακούς αξιωματούχους, περισσότεροι από 700 ξένοι πολίτες έφυγαν για την Αίγυπτο μέσω της Ράφα τις δύο προηγούμενες ημέρες. Δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι επρόκειτο επίσης να περάσουν. Το Ισραήλ ζήτησε από τις ξένες χώρες να στείλουν νοσοκομειακά πλοία γι’ αυτούς.

Λύνει τη σιωπή του σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

Σήμερα το μεσημέρι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει για πρώτη φορά ομιλία από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι ένα μήνα. Η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη σιιτική μαχητική οργάνωση, δήλωσε ότι επιτέθηκε σε 19 θέσεις στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης.Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι χρησιμοποίησε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε θέση διοίκησης του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή Shebaa Farms στα λιβανό-ισραηλινά σύνορα νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων με τη χρήση τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Νετανιάχου : Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της μάχης 

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν “ολοκληρώσει την περικύκλωση της πόλης της Γάζας” και μάχονται “με πλήρη ισχύ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι. Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι, δήλωσε ότι τα στρατεύματα την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις και “βαθαίνουν” την επίγεια επίθεση στο εσωτερικό της πόλης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στα περίχωρα της πόλης της Γάζας. “Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της μάχης”, είπε.

ΗΠΑ : Εγκρίθηκαν 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ 

Στις ΗΠΑ, η υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία κάτω βουλή του Κογκρέσου ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, αψηφώντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συμπεριληφθούν επίσης περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία και άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Το νομοσχέδιο, το οποίο εκτρέπει κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την αμερικανική υπηρεσία είσπραξης φόρων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενώ ο Μπάιντεν απείλησε επίσης να ασκήσει βέτο.

Τέσσερα σχολεία της στη Γάζα που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια υπέστησαν ζημιές

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι τέσσερα από τα σχολεία της στη Γάζα που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια υπέστησαν ζημιές σε λιγότερο από 24 ώρες. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί και άλλοι πέντε να έχουν τραυματιστεί την Πέμπτη μετά τις ζημιές που υπέστη ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ανέφερε η υπηρεσία στην τελευταία της ενημέρωση. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπάλια την Πέμπτη.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο κατοικιών και κάτοικοι ανέφεραν ότι δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

Δεκαοκτώ ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν μέσω σφοδρών μαχών στη Γάζα, ανακοίνωσαν οι IDF, σε μια σειρά περιστατικών που υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι IDF στις προσπάθειές τους να διεισδύσουν περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται ο αντισυνταγματάρχης Σαλμάν Χαμπάκα, ένας Ισραηλινός διοικητής τεθωρακισμένων που είχε χαρακτηριστεί ήρωας για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο κιμπούτς Μπε’ερί.

Ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν για το τηλεοπτικό κανάλι της Παλαιστινιακής Αρχής σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα, ανέφερε το δίκτυό του.
Ο Μοχάμεντ Αμπού Χατάμπ σκοτώθηκε μαζί με 11 μέλη της οικογένειάς του στο σπίτι τους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αρχής WAFA. Είναι ο 36ος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στη σύγκρουση, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).