Αναφορές για 15 νεκρούς από βομβαρδισμό σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα (video)

Για τον θάνατο 15 ανθρώπων τον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, έπειτα από βομβαρδισμό τον οποίο απέδωσε στο Ισραήλ, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση Al Jazeera του Κατάρ, ο Μαχμούντ Μπασάλ ανέφερε ότι ήταν δύσκολο για τους διασώστες να φθάσουν για να καθαρίσουν τα ερείπια λόγω των παραλυμένων υποδομών και της έλλειψης καυσίμων.

Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ένας επιζών μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο παρομοίασε το χτύπημα με «σεισμό».

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια, όπως ανέφεραν κάτοικοι σύμφωνα με το Associated Press. Η έκρηξη δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κτίρια γύρω του.

Το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από αμάχους, δήλωσε ότι σκότωσε δύο διοικητές της Χαμάς στην Τζαμπάλια. «Θα τους κυνηγήσουμε νύχτα και μέρα, στις πόλεις τους και στα κρεβάτια τους», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ, προειδοποιώντας για μια μακρά και πολύπλοκη μάχη.

Με τα αραβικά έθνη να εκφράζουν την οργή τους για τις ενέργειες του Ισραήλ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι «δυσανάλογες επιθέσεις» του Ισραήλ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει χάσει 18 στρατιώτες και έχει σκοτώσει δεκάδες μαχητές από τότε που επεκτάθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις την Παρασκευή. Η βία έχει εξαπλωθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές επιδρομές να προκαλούν συγκρούσεις με ενόπλους και ανθρώπους που πετούν πέτρες.

Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τρεις έφηβοι και ένας 25χρονος σκοτώθηκαν εκεί σε συγκρούσεις την Πέμπτη. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ξεχωριστά, ο στρατός και οι γιατροί δήλωσαν ότι Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν έναν Ισραηλινό αυτοκινητιστή στη Δυτική Όχθη.