Επιβεβαιώνει το Πεκίνο για συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ εντός του μηνός

Κινεζικές πηγές επιβεβαιώνουν την Τετάρτη τη δήλωση του Λευκού Οίκου μερικές ώρες νωρίτερα περί προσπάθειας για συνάντηση κορυφής Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στον Νοέμβριο, πιθανότατα στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Στην πόλη της Καλιφόρνιας είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα η σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να οργανώσουν μια συνάντηση των αρχηγών κρατών στο Σαν Φρανσίσκο», είπε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι η ίδια η συνάντηση είχε ήδη συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος υπενθύμισε τα λόγια του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ότι «ο δρόμος προς το Σαν Φρανσίσκο δεν μπορεί να περάσει με αυτόματο πιλότο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εφαρμόσουν πραγματικά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2022.

«Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι παρεμβάσεις [ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου], να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να ενισχυθεί η συναίνεση και να συσσωρευτούν αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Γουάνγκ.

Την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ είχε δηλώσει ότι σύμβουλοι των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας έχουν έλθει σε συμφωνία για συνάντηση των δύο ηγετών τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο, αν και απομένουν να αποσαφηνιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, κατά την οποία πρόκειται να συναντηθεί και με τον Σι Τζινπίνγκ.