Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Πλήγματα στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς

Με αδυσώπητους βομβαρδισμούς και αποκλεισμό της Γάζας ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να απομονώσει τον βορρά από το νότο και να εγκλωβίσει τους μαχητές της Χαμάς. Δεκάδες είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, ενώ την ίδια στιγμή η Αίγυπτος είναι έτοιμη να υποδεχτεί σήμερα μέσω του μεθοριακού περάσματος βαριά τραυματισμένους Παλαιστινίους για νοσηλεία τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Σύμφωνα με παλαιστιανικές αρχές πρόκειται για 81 τραυματίες.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν πιθανά σενάρια για το μέλλον της Γάζας

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν «σειρά πιθανών συνδυασμών» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας στην περίπτωση που η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκδιωχθεί από την εξουσία, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Συνδυασμένες δυνάμεις των IDF επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολλούς τρομοκρατικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών αρχηγείων και ομάδων τρομοκρατών της Χαμάς.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια ερευνών στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα υπόγειο φρεάτιο που περιείχε πυρομαχικά. Παράλληλα, οι δυνάμεις της MGB κατέσχεσαν στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά που βρέθηκαν σε ένα ύποπτο όχημα.

Οι μυστικές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν για πρώτη φορά στην Τζενίν χθες το βράδυ για να συλλάβουν τον Άτα Αμπού Ρουμάιλα, τον γενικό γραμματέα της Φατάχ στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε αντίσταση κατά τη σύλληψη του Άτα Ρουμάιλα, ο οποίος κρατείται μαζί με τον γιο του.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής προσπάθειας στην περιοχή, πυραυλικά πλοία της Sea Arm έφτασαν χθες στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, αναφέρει ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το Κατάρ μεσολαβεί για συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Χαμάς και Ισραήλ για περιορισμένες εκκενώσεις στη Γάζα

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η μετακίνηση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και ορισμένων σοβαρά τραυματιών από την πολιορκημένη Γάζα, μέσω του περάσματος στη Ράφα, τονίζει στο Reuters μια πηγή ενημερωμένη για τη συμφωνία.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς επέτεινε «την καταστολή» στο Ιράν, λέει ειδικός του ΟΗΕ

Το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου διευκόλυνε «την καταστολή» στο Ιράν, εκτρέποντας την προσοχή από τις επικρίσεις εναντίον του καθεστώτος στο εσωτερικό της χώρας, ανέφερε χθες Τρίτη ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη με ισραηλινά στρατεύματα

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη τη νύχτα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι τρεις σκοτώθηκαν στην Τζενίν, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε στο Τουλκαρέμ.

Δραματικός ο απολογισμός σε Γάζα και Ισραήλ

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έφτασε τους 8.525, σύμφωνα με την οργάνωση της Χαμάς. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περισσότεροι από 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες και ισραηλινές επιδρομές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι στην αρχική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, περίπου 240 όμηροι μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα,

Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας: Οδυνηρό πλήγμα ο θάνατος των 9 στρατιωτών

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προχώρησε σε δηλώσεις για τους θανάτους εννέα στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα. «Ο θάνατος των μαχητών του IDF στις μάχες κατά των τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα είναι ένα σκληρό και οδυνηρό πλήγμα. Οι καρδιές και οι σκέψεις μας είναι με τις αγαπημένες τους οικογένειες», λέει ο Gallant.

«Τα σημαντικά επιτεύγματα των σκληρών μαχών στα βάθη της Λωρίδας της Γάζας δυστυχώς έχουν βαρύ τίμημα», λέει ο υπουργός Άμυνας. «Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι για μια μακρά και περίπλοκη εκστρατεία που απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή — θα κερδίσουμε», λέει.

Οι θάνατοι ανεβάζουν τον αριθμό των στρατευμάτων που σκοτώθηκαν στις μάχες στον θύλακα σε 11 από την έναρξη του πολέμου.

Αυτοί είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοινώνουν τον θάνατο άλλων εννέα στρατιωτών που σκοτώθηκαν χθες πολεμώντας τους τρομοκράτες της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι στρατιώτες ονομάζονται: υπολοχαγός Ariel Reich, 24 ετών, από την Ιερουσαλήμ, ανθυπολοχαγός Asif Luger, 21 ετών, από τη Yagur, λοχίας Adi Danan, 20 ετών, από τη Yavne, επιλοχίας Halel Solomon, 20 ετών, από τη Dimona, λοχίας Staff Sgt. Erez Mishlovsky, 20, από το Oranit- Λοχίας Adi Leon, 20, από το Nili- Λοχίας Ido Ovadia, 19, από το Τελ Αβίβ- Λοχίας Lior Siminovich, 19, από την Herzliya- και Λοχίας Roei Dawi, 20, από την Ιερουσαλήμ.

Σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) νωρίτερα αναφέρεται ότι το πλήγμα από μαχητικά αεροσκάφη στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραήμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που, όπως είπε, ήταν “κομβικός” στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Πριν από λίγο καιρό, ο IDF κατέρριψε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους. Σε απάντηση, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν στην πηγή των πυρών από την οποία εκτοξεύθηκε ο πύραυλος, καθώς και στην ομάδα που πραγματοποίησε την εκτόξευση.

Φωτογραφίες από την επίγεια δραστηριότητα των δυνάμεων του IDF στη Λωρίδα της Γάζας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες δυνάμεις οδήγησαν την Πολεμική Αεροπορία να χτυπήσει ένα κτίριο στη Τζαμπαλίγια όπου ήταν συγκεντρωμένα αρκετά στελέχη της Χαμάς, λένε οι IDF τονίζοντας ότι το πολυώροφο κτίριο «βρισκόταν κοντά σε σχολείο, ιατρικό κέντρο και κυβερνητικά γραφεία».

Η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επίσης πλήγματα εναντίον κέντρων διοίκησης της Χαμάς και άλλων πυρηνικών τρομοκρατών, αναφέρει και προσθέτει ότι οι επίγειες δυνάμεις εντόπισαν επίσης ένα αυτοκίνητο με έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο να κινείται προς το μέρος τους στη βόρεια Γάζα και οδήγησαν ένα αεροσκάφος να το χτυπήσει.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Οι απώλειες στις τάξεις του Τσαχάλ από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται πλέον σε 326, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 26η ημέρα του πολέμου.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης δραστηριοποιούνται στη Γάζα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες μετά από εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών σε αντίποινα για μια επίθεση παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την αρπαγή 240 ομήρων. Σε ανακοίνωση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) νωρίτερα αναφέρεται ότι το πλήγμα από μαχητικά αεροσκάφη στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε τον Ιμπραήμ Μπιάρι, έναν διοικητή της Χαμάς που, όπως είπε, ήταν “κομβικός” στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης.

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς βρίσκονταν στο ίδιο σύμπλεγμα σηράγγων με τον Μπιάρι και σκοτώθηκαν επίσης όταν κατέρρευσε κατά την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν. “Καταλαβαίνω ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές για παράπλευρες απώλειες και για απώλειες αμάχων. Τα εξετάζουμε και αυτά” τόνισε.

Live: Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Πλήγματα στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ αρνήθηκε ότι κάποιος ανώτερος διοικητής βρισκόταν στον καταυλισμό και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως ισραηλινό πρόσχημα για τη δολοφονία αμάχων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν.

Μια ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι υπήρχαν 400 νεκροί και τραυματίες στη Τζαμπαλίγια, όπου στεγάζονται οικογένειες προσφύγων από τους πολέμους με το Ισραήλ, που χρονολογούνται από το 1948. Η έκρηξη άφησε πίσω της μεγάλους κρατήρες που περιβάλλονται από κατεστραμμένα κτήρια. Το Ισραήλ προειδοποίησε επανειλημμένα τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν βόρειες περιοχές και ενώ πολλοί πήγαν νότια, άλλοι έμειναν.

Ο ΟΗΕ και άλλοι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι οι άμαχοι στον θύλακα ζουν υπό άθλιες συνθήκες με μια ανύπαρκτη δημόσια υγεία, με τα νοσοκομεία να αγωνίζονται να περιθάλψουν τα θύματα, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί.

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα. Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έφτασε τους 8.525, σύμφωνα με την οργάνωση της Χαμάς. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περισσότεροι από 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες και ισραηλινές επιδρομές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι στην αρχική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, περίπου 240 όμηροι μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ στη Γάζα,

Live: Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Πλήγματα στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή χθες Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη τη νύχτα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι τρεις σκοτώθηκαν στην Τζενίν, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε στο Τουλκαρέμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει βόρεια και ανατολικά της πόλης της Γάζας. Νότια της πόλης, τα ισραηλινά στρατεύματα προσπαθούσαν επίσης να αποκόψουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο της περιοχής και τον παράλληλο δρόμο κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Dawood Shehab, εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας μικρότερης μαχητικής ομάδας που συμμάχησε με τη Χαμάς.

Ώρα μηδέν για τους αμάχους

Στην Ουάσιγκτον, μια ομάδα αντιπολεμικών διαδηλωτών ύψωσε τα κόκκινα χέρια της για να διακόψει μια ακρόαση στο Κογκρέσο για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στο Ισραήλ. Φώναζαν συνθήματα όπως: “Κατάπαυση του πυρός τώρα!”, “Προστατέψτε τα παιδιά της Γάζας!” και “Σταματήστε χρηματοδότηση της γενοκτονίας”. Η αστυνομία του Καπιτωλίου τους απομάκρυνε από την αίθουσα.

Οι γεννήτριες ρεύματος στο ιατρικό συγκρότημα Al Shifa και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Γάζα θα ξεμείνουν από καύσιμα σε λίγες ώρες, τόνισε ο Ashraf Al-Qidra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Ο ίδιος κάλεσε τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων στον θύλακα να τροφοδοτήσουν επειγόντως τα δύο νοσοκομεία με καύσιμα, αν είναι δυνατόν.

Οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να σώσουν τους ασθενείς που καταφθάνουν συνεχώς. “Αρκετές φορές χρειάστηκε να στήσουμε χειρουργικούς χώρους στους διαδρόμους ή και στους χώρους αναμονής του νοσοκομείου“, δήλωσε ο δρ Μοχάμεντ αλ Ρουν.

Η Χαμάς έχει πει στους μεσολαβητές ότι θα απελευθερώσει ορισμένους ξένους αιχμαλώτους τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, δήλωσε σε ένα βίντεο στην εφαρμογή Telegram την Τρίτη. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την αριθμό των αιχμαλώτων ή την εθνικότητά τους.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου απηύθυναν έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Τρίτη να διατάξει έρευνα για τις δολοφονίες και τις απαγωγές. Το Ισραήλ δεν είναι όμως μέλος του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη και αρνείται να αναγνωρίσει τοτη δικαιοδοσία του.

Live: Αδυσώπητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Πλήγματα στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς

Πρόοδος στην ασφαλή διέλευση αλλοδαπών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει “πραγματική πρόοδο” κατά τις τελευταίες ώρες στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης για τους Αμερικανούς και τους άλλους ξένους υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει άλλες στάσεις στην περιοχή, δήλωσε το υπουργείο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για μια “ανθρωπιστική παύση” στις μάχες για να επιτραπούν οι παραδόσεις επείγουσας βοήθειας στους αμάχους που υποφέρουν από κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό και καύσιμα.

Οι αιγυπτιακές αρχές επιτρέπουν σε 81 κατοίκους της Γάζας που ήταν σοβαρά τραυματίστηκαν κατά τους εβδομαδιαίους βομβαρδισμούς να εισέλθουν στην Αίγυπτο την Τετάρτη για να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, δήλωσε η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή.