Άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Για μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κάνουν λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, η απελευθέρωση των ομήρων – Ισραηλινών και ξένων υπηκόων – από την Χαμάς δεν αναμένεται σύντομα, τόνισε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

«Δεν βλέπω να πλησιάζει η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ο Τζάτσι Χανέγκμπι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Haaretz»: «Σήμερα, δεν βλέπουμε να κλείνει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων… Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου διέλυσε τις αυταπάτες. Η Χαμάς πρέπει να πάψει να υπάρχει, αυτή ήταν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε τερατώδεις τρομοκρατικές οργανώσεις να κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύω ότι αυτή είναι και η θέση της πλειοψηφίας των πολιτών του ισραηλινού κράτους».

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι επίκειται «καταστροφή της δημόσιας υγείας» στη Γάζα εν μέσω υπερπληθυσμού, μαζικών εκτοπισμών και ζημιών στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, κούνησε το δάκτυλο επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος θνητότητας βρεφών εξαιτίας της αφυδάτωσης, αφού είναι διαθέσιμο μόνο το 5% των αποθεμάτων νερού.

Στο μεταξύ, σε σημερινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς υποστήριξε ότι τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.542 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στο πλαίσιο των αντιποίνων στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ-Κούντρα, δήλωσε ότι, 130 υγειονομικοί υπάλληλοι έχασαν μεταξύ άλλων τη ζωή τους, 15 νοσοκομεία είναι πλέον εκτός λειτουργίας όπως και άλλα 32 κέντρα υγειονομικής περίθαλψης.