«Σφοδρές μάχες» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας λέει η Χαμάς-«Αντιμετωπίσαμε τρομοκράτες που βγήκαν από τούνελ» αναφέρει το Ισραήλ

«Σφοδρές μάχες» είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μεταξύ μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Οι μαχητές μας αυτή τη στιγμή δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στην ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

«Εμείς εντοπίσαμε έναν αριθμό τρομοκρατών που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας στη Λωρίδα της Γάζας», λέει το IDF.

«Μετά την ταυτοποίηση, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν τους τρομοκράτες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τους», συμπληρώνει.

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κοντά στο Λίβανο, η ένταση κλιμακώνεται διαρκώς και συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ.

Το αντιπυραυλικό σύστημα των Ισραηλινών λίγο μετά τις 18:00 εξουδετέρωσε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης. Το Ισραήλ απαντάει χτυπώντας στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι εκρήξεις είναι συνεχείς.

Υπάρχουν ακόμη αναφορές για χτύπημα του Ισραήλ σε στρατιωτικές θέσεις και υποδομές της Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος του στρατού, σε ανάρτησή του έστειλε μήνυμα στην οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, ότι αν ακουμπήσουν τον φράχτη θα χτυπηθούν.

Τις τελευταίες ώρες έχουν ηχήσει σειρήνες πολέμου σε όλες τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ με το Λίβανο, αλλά και σε κάποιες πιο νότια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία μήπως χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Πλάνα από τις μάχες των Ισραηλινών με τους άνδρες της Χαμάς

Παράλληλα, ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν, όπως λέει, τα στρατεύματά του να πραγματοποιούν χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Φαίνεται να δείχνει στρατεύματα, που υποστηρίζονται από ισραηλινά τανκς, να κόβουν τους φράχτες των συνόρων και στη συνέχεια να προελαύνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το βίντεο δείχνει επίσης μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται.

Ανησυχία για το νοσοκομείο Αλ Κουντς – Καμία «στρατιωτική παρουσία», λέει ο διευθυντής του

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν να εκκενωθεί αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα τζαμιά και τα σπίτια στη Γάζα βρίσκεται ένας φρικτός υπόκοσμος της τρομοκρατίας της Χαμάς. Για να διαλύσουμε τη Χαμάς, πρέπει να διαλύσουμε τις υπόγειες σήραγγές της» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει ξανά στο στόχαστρό του το εν λόγω νοσοκομείο, όπως και το λεγόμενο «ινδονησιακό νοσοκομείο».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την πλευρά του ωστόσο τονίζει ότι οι προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας είναι «βαθιά ανησυχητική».

«Η έκθεση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για απειλές εκκένωσης στο νοσοκομείο al-Quds είναι βαθιά ανησυχητική», έγραψε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus στο X, πρώην Twitter.

«Επαναλαμβάνουμε – είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους». Το ίδιο τόνισε και ο Ερυθρός Σταυρός.

Μάλιστα, νωρίτερα την Κυριακή υπήρξαν αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο.

«Σφοδρές μάχες» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας λέει η Χαμάς – «Αντιμετωπίσαμε τρομοκράτες που βγήκαν από τούνελ» αναφέρει το Ισραήλ

Το Al Jazeera μίλησε με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για το Ισραήλ να στοχεύει τις εγκαταστάσεις ή τις γύρω περιοχές.

«Δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο, καμία στρατιωτική παρουσία, τίποτα απολύτως. Μόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι εδώ, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τα σπίτια τους. Χιλιάδες άλλοι αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA», είπε.

«Το Ισραήλ στοχεύει κάθε κτίριο γύρω από το νοσοκομείο Al-Quds. Γιατί αυτό? Κανείς δεν ξέρει».

Μεγάλη ανησυχία για την ανάμειξη της Χεζμπολάχ

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης που βρέθηκε στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο αναφέρει πως ακούγονται συνεχώς πυρά από τις εχθροπραξίες που εντείνονται από χθες το βράδυ, μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού. Ένα ακόμα μέτωπο που ανησυχεί έντονα για την εξέλιξη του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι όλη τη νύχτα τα μέλη της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν πυρά από το νότιο Λίβανο σε στρατιωτικές θέσεις του ισραηλινού στρατού.

«Σφοδρές μάχες» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας λέει η Χαμάς – «Αντιμετωπίσαμε τρομοκράτες που βγήκαν από τούνελ» αναφέρει το Ισραήλ

«Όποιος από τη Χεζμπολάχ πλησιάσει το φράχτη θα χτυπηθεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, στην οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει έδρα το Λίβανο.

Πριν λίγο μάλιστα, λίγο βορειότερα από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, οι κάτοικοι ενός χωριού κατευθύνθηκαν στα καταφύγια, θεωρώντας ότι υπήρχε απόπειρα εισβολής μελών της Χεζμπολάχ προς το Λίβανο, αλλά δεν έγινε τελικά κάτι τέτοιο.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) δήλωσε επίσης σήμερα ότι ένα μέλος της τραυματίστηκε όταν οβίδες έπληξαν τη βάση της αποστολής κοντά στο χωριό Χούλα, στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, χθες, Σάββατο.

Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί έκρινε σήμερα ότι το Ισραήλ πέρασε «τις κόκκινες γραμμές» εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο «θα μπορούσε” να οδηγήσει άλλες πλευρές “να περάσουν στη δράση».

Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.

«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος πέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει όλους τους άλλους να περάσουν στη δράση», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Η Ουάσινγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ», πρόσθεσε.