Σύνοδος Κορυφής EE: Aνθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα ζητούν οι ευρωπαίοι

Την ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών διαδρόμων ζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Με δεδομένο το μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην προσέγγιση αλλά και στην εξεύρεση διεξόδου για το μεσανατολικό, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν, τελικά μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις να βρουν έναν κοινό τόπο.

Μετά από συζητήσεις που διήρκεσαν πέντε ώρες οι ευρωπαίοι συμφώνησαν στη διατύπωση του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου  Κορυφής, ζητώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φτάσει η βοήθεια στους άμαχους και «παύσεις» πυρός, προκειμένου αυτοί οι διάδρομοι να είναι βιώσιμοι. Επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “παύσεις” αντί του όρου “παύση”, που παραπέμπει σε εκεχειρία ή σε κατάπαυση του πυρός, παραπομπή με την οποία διαφωνούσαν Γερμανία και Αυστρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.
Ωστόσο, η έκκληση αυτή δεν σημαίνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου, καθώς υπάρχουν αρκετές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι νοητό να ζητείται κάτι τέτοιο από το Ισραήλ, όσο η Χαμάς εξαπολύει μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων. Σε αυτή τη γραμμή, την οποία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, βρίσκονται χώρες π.χ. όπως η Γερμανία ή η Αυστρία.

Οι θέσεις της Ελλάδας για το μεσανατολικό

Την ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών διαδρόμων επεσήμανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Τις τέσσερις θέσεις της χώρας για το Μεσανατολικό παρουσίασε τόσο στους ηγέτες όσο και στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρωθυπουργός. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, χθες το απόγευμα, μεταφέροντας του τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Παλαιστινιακού λαού. “Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστινίους”, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ανησυχία της Αθήνας για επέκταση της κρίσης και ανάφλεξη στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Οι θέσεις της χώρας, εκφράστηκαν και στην δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν προσήλθε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

-Στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο,

-Ζητεί να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρξει εάν αυτό είναι απαραίτητο μία ανθρωπιστική “παύση” ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι,

-Εκφράζει την ανησυχία της για επέκταση της σύγκρουσης προκαλώντας ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή,

– Η Ελλάδα παραμένει υπέρμαχος της λύσης των δυο κρατών για την αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού. “Μόνο μία πολιτική λύση μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή” διαμήνυσε για μία ακόμη φορά η Αθήνα.

Παρέμβαση όμως θα γίνει από την Αθήνα και για το μεταναστευτικό, αφού στο τραπέζι των 27 θα τεθεί η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι ροές παρουσιάζουν αύξηση στην Ελλάδα και υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση εξαιτίας της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.