Λαβρόφ: «Ευχαριστούμε τη Βόρεια Κορέα για τη στήριξή της στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα για τη στήριξη που παρέχει «χωρίς ενδοιασμούς» στη Μόσχα στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που πραγματοποιεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti σήμερα, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Β. Κορέα επειδή αναγνώρισε την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχομένων, εν μέρει, ουκρανικών επαρχιών. Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει αναγνωρίσει τα εδάφη αυτά ως ρωσικά.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η επίσκεψη αυτή είναι μια ευκαιρία «να καθοριστούν πρακτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση των συμφωνιών» που αποφασίστηκαν στη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Σεπτέμβριο. Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε εξάλλου ότι η διήμερη επίσκεψη του Λαβρόφ θα επικεντρωθεί επίσης στην προετοιμασία του ταξιδιού του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ εξοπλίζει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ είπαν ότι έχουν ήδη γίνει παραδόσεις στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών. Σε αντάλλαγμα, η Β. Κορέα θα πάρει από τη Ρωσία «σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία» και υλικά για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρομαχικά στάλθηκαν δια θαλάσσης από το Νατζίν της Βόρειας Κορέας στο Ντουνάι της Ρωσίας, μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου-1ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με τρένα σε μια αποθήκη πυρομαχικών που απέχει 290 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι πρόκειται για αναπόδεικτες κατηγορίες. Οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «δεν παρουσιάζουν ποτέ αποδείξεις», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.