Το βλέμμα των Βρυξελλών στις εκλογές της Πολωνίας - Το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα της ΕΕ

Στην Πολωνία είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την «ατζέντα» των Βρυξελλών, όπως γράφει το «Politico», επικαλούμενο ξένους αναλυτές.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ε.Ε «φλερτάρουν» με κορυφαία αξιώματα στις Βρυξέλλες και, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό μέτωπο αναμένεται να αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι προσβλέπει σε πιθανή επανεκλογή, η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι παραμένει σταθερά στην εξουσία, το κόμμα «Fidesz» του Ούγγρου ισχυρού άνδρα της χώρας Βίκτορ Όρμπαν εξετάζει το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις του με τα κόμματα που ασπάζονται τις απόψεις του .

Διαφημίζοντας τις δυνατότητές τους να κερδίσουν 15 πρόσθετες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Ε.Ε τον προσεχή Ιούνιο (στοχεύουν στις 81 έδρες, από τις 66 που είναι σήμερα), ανώτεροι αξιωματούχοι από την ακροδεξιά πτέρυγα έσπευσαν α διευκρινίσουν ότι απλά θέλουν να ασκήσουν σκληρή επιρροή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο «πολιτικός σύζυγος της Μέρκελ», ονόματι Ντόναλντ Τουσκ , όπως τον αποκαλεί το κυβερνών κόμμα στη Πολωνία, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η επιλογή που θα κάνουν οι περίπου 500 χιλιάδες του εξωτερικού πολωνικής καταγωγής που θα αναμένεται να ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα της κάλπης, τονίζει το «Politico». Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να διατηρήσει το εθνικιστικό κόμμα «PiS» στην εξουσία.

Τα εκλογικό σώμα- σε 30 εκατομμύρια ανέρχονται οι ψηφοφόροι- εμφανίζεται διχασμένο όσο ποτέ άλλοτε στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) με τον αρχηγό της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι και τον πολιτικό του αντίπαλο, Ντόναλντ Τουσκ, κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος «Συμμαχία Πολιτών» (ΚΟ) να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Σύμφωνα πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα (Pis) του απερχόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να αποσπάσει ποσοστό 37% – περίπου έξι μονάδες λιγότερο αυτό του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μόνο του κι ότι θα παραμείνει στην εξουσία μόνο εάν εξασφαλίσει συμμαχίες.

O Μαρεβιέτσκι όπως και ο ηγέτης του κόμματος «PiS» Γιαροσλάβ Καζίνσκι εμφανίστηκαν αδίστακτοι στην εκστρατεία τους έναντι του αντιπάλου τους , Ντόναλντ Τουσκ, κατηγορώντας τον σε προπαγανδιστικά βίντεο ότι είναι ακόμη και «πράκτορας» της Γερμανίας, των Βρυξελλών ή της Μόσχας. Για να καταπολεμήσει τέτοιες συκοφαντίες, ο Τουσκ βασίστηκε στη δύναμη της λογικής και των νεαρών ψηφοφόρων, που βρίσκει κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Την 1η Οκτωβρίου, η πλατφόρμα του κόμματός του, «KO», συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές για την «Πορεία του Ενός Εκατομμυρίου Καρδιών». Ο Τουσκ είναι «ο πολιτικός σύζυγος της Άνγκελα Μέρκελ», δήλωσε το φαβορί Μοραβιέτσκι , σε πρόσφατη προεκλογική του ομιλία προκειμένου να αποθαρρύνει τους αναποφάσιστους και τη νέα γενιά να εμπιστευτούν τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

«Την Κυριακή, οι ψηφοφόροι θα έχουν την επιλογή για το «αν η Πολωνία θα συνεχίσει να υπάρχει», και αν ναι, τότε θα υπάρχει σύμφωνα με το πολωνικό όραμα του Jarosław Kaczyński ή το γερμανικό όραμα του Ντόναλντ Τουσκ », πρόσθεσε στην ομιλία του θέλοντας να δείξει τις σχέσεις που θα έχει η Βαρσοβία με την ατμομηχανή της Ευρωζώνης σε περίπτωση που επιλέξει τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Σχεδόν κανένα ρεπορτάζ του πολωνικού δικτύου «ΤVP» δεν εξαίρει την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος «PiS» προβάλλοντας θεωρίες συνωμοσίας κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τουσκ.

Σε βίντεο του TVP, ο Τουσκ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι – δίδυμο αδερφό του Γιαροσλάβ ),παρά το γεγονός ότι κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Η ψηφοφορία στην Πολωνία ξεκίνησε στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, όπου θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα exit polls.

Το εθνικιστικό κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2015, φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο 460μελές κοινοβούλιο, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι θα πρέπει να βασιστεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, η «Συνομοσπονδία» ζητά την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην δεύτερη θέση τον αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (ΚΟ) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Εάν ο Τουσκ καταφέρει και ανατρέψει τα προγνωστικά, ο «Συνασπισμός Πολιτών» (KO) θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με την αριστερή συμμαχία «Η Αριστερά» και με το χριστιανικό συντηρητικό συνασπισμό «Τρίτος Δρόμος».

Η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος PiS επλήγη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και για το λόγο αυτό ένα μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει την υποστήριξή του πριν από τις εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν, καθώς η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία Orlen άρχισε ξαφνικά να πουλάει βενζίνη και ντίζελ πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθαρά προεκλογικό μέτρο.