Ο διοικητής της Χαμάς που έβαλε στο στόχαστρο το Ισραήλ - Δεν θα σταματήσουν να τον κυνηγούν μέχρι να πεθάνει

Έναν διοικητή της Χαμάς που περιγράφεται ως ο Παλαιστίνιος Οσάμα Μπιν Λάντεν επιδίωκαν να εντοπίσουν το Σάββατο τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν ορκιστεί να τον βρουν όπου και αν κρύβεται καθώς όπως λένε οι μέρες του είναι μετρημένες.

Ο λόγος για τον Yahya Sinwar, 60 ετών, που είναι ο σημερινός επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει συλληφθεί από το Ισραήλ πολλές φορές και πέρασε 24 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές: αφέθηκε ελεύθερος το 2011, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τον ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit.

Ο Sinwar θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία 1.300 Ισραηλινών στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ανήλθε στους 29 το Σάββατο, με 15 αγνοούμενους, που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι στη Γάζα. «Ο Yahya Sinwar είναι το πρόσωπο του κακού», είπε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, εκπρόσωπος του IDF. «Είναι ο εγκέφαλος πίσω από αυτό, όπως ήταν ο Μπιν Λάντεν. «Έχτισε την καριέρα του στη δολοφονία Παλαιστινίων όταν κατάλαβε ότι ήταν συνεργάτες. Έτσι έγινε γνωστός ως ο χασάπης του Χαν Γιούνις [στη νότια Γάζα] ».

Ο Hecht είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν θα ησυχάσουν μέχρι να βρεθεί και να σκοτωθεί. «Αυτός ο άνθρωπος και όλη η ομάδα του είναι στο στόχαστρο μας. Θα φτάσουμε σε αυτόν τον άνθρωπο», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό μπορεί να είναι πάρει πολύ καιρό.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, ο Sinwar χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015. Οο δηλώσεις του Hecht έρχονται τη στιγμή που η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σκότωσε τον Merad Abu Merad, επικεφαλής της αεροπορικής δραστηριότητας της Χαμάς, στην πόλη της Γάζας.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε επίσης δεκάδες μέλη και εγκαταστάσεις της ελίτ τρομοκρατικής μονάδας καταδρομέων Nuhba της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση. Το Σάββατο, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στο Κατάρ. Το Ιράν είναι υποστηρικτής της Χαμάς, αλλά η άμεση εμπλοκή του στην τρομοκρατική επίθεση παραμένει αμφισβητούμενη. Δεν ασκεί τον ίδιο επιχειρησιακό έλεγχο στη Χαμάς όπως στη Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι από την εισβολή της Χαμάς, την πιο αιματηρή μέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει κινητοποιήσει 360.000 έφεδρους.