Πούτιν: «Η σύγκρουση στο Ισραήλ είναι κάτι ''τρομερό'', αλλά το Ιράν δεν εμπλέκεται»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ είναι «τρομερό», καλώντας τις δύο πλευρές να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους αμάχων.

Μιλώντας σε διάσκεψη στη Μόσχα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι αναφορές πως το Ιράν μπορεί να έχει εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς είναι «αβάσιμες» – ωστόσο το BBC υπενθυμίζει ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν στενές σχέσεις, με την Τεχεράνη να θεωρείται ακόμη και ο κορυφαίος υποστηρικτής της Μόσχας στρατιωτικά.

Το Ιράν πανηγύρισε την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του χθες Τρίτη αρνήθηκε ότι εμπλέκεται. Η Τεχεράνη είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της Χαμάς εδώ και πολλά χρόνια, παρέχοντάς της οικονομική βοήθεια και όπλα.

Ο Πούτιν, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την Ουκρανία, κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν την ένταση.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρνουν ομάδες αεροπλανοφόρων [στην περιοχή]», είπε – αναφερόμενος στην αποστολή των ΗΠΑ επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας έχει υπαινιχθεί ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κρίση στο Ισραήλ, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε έτσι να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο της Ουκρανίας – αν και ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς είπε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» να χαθεί η εστίαση από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.