Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας: Ισραήλ και Παλαιστίνη οδεύουν σε ολομέτωπη επίθεση

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει το αιματοκύλισμα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη, στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνοι γκρεμίζουν το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας, αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων κατά των Ισραηλινών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έθεσε ως πρωταρχικό στόχο του στρατού του Ισραήλ την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών της χώρας από τους ένοπλους της Χαμάς.

Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί σε τουλάχιστον 100 με τον αριθμό να μην έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και πάνω από 800 είναι οι τραυματίες. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ αυξήθηκε σε 198, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

Οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής επικράτειας, την ώρα που η Ιερουσαλήμ έχει ήδη ξεκινήσει την επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά», μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές παρεμβάσεις κατά των Παλαιστινίων.

Χαμάς: Ακολουθούν και νέα χτυπήματα

Προειδοποιεί με νέα χτυπήματα κατά του Ισραήλ, η Χαμάς τονίζοντας πως ξεκινά μια μάχη που θα «επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Saleh Al-Arouri, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Shehab, ανέφερε:

«Ξεκινάμε μια μάχη που θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει, και στόχος της είναι η ελευθερία του λαού μας και το δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθεροι και ασφαλείς σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα».

«Δεν είναι μια καταδρομική επίθεση, είναι μια ολοκληρωτική μάχη»

«Αυτή δεν είναι μια καταδρομική επιχείρηση. Είναι μια ολοκληρωτική μάχη. Σκοπεύουμε οι μάχες να έχουν συνέχεια και το μέτωπο να επεκταθεί» ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα σε δήλωση του ίδιου al jazzera επεσήμανε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για «το χειρότερο σενάριο».

«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή», σημείωσε.

Ο Αλ Αρούρι είπε επίσης ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων, 198 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι και 100 Ισραηλινοί.