Αίγυπτος: Τουλάχιστον 38 τραυματίες στην πελώρια πυρκαγιά στη Διώρυγα του Σουέζ

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην τεράστια πυρκαγιά που «καταβρόχθισε» την έδρα της διεύθυνσης ασφαλείας, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην αιγυπτιακή πόλη Ισμαηλία, στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ.

Από τους «26 τραυματίες» που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 24 υπέστησαν «ασφυξία» λόγω εισπνοής καπνού, και άλλοι δύο εγκαύματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Άλλοι δώδεκα τραυματίες δέχθηκαν ιατρικές περιποιήσεις επιτόπου.

Το υπουργείο Υγείας έστειλε 50 ασθενοφόρα στο κτίριο, ενώ αναπτύχθηκαν επίσης δυνάμεις και μέσα των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους δυο αεροσκάφη, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά παρά έπειτα από τρεις και πλέον ώρες. Κατά πηγές προσκείμενες στην πολιτική προστασία, τμήματα του κτιρίου κατέρρευσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η φωτιά εκδηλώθηκε την ημέρα που ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αναμενόταν να ανακοινώσει –σύμφωνα με υποστηρικτές του– την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Οι πυρκαγιές, συχνά εξαιτίας βραχυκυκλωμάτων, δεν είναι σπάνιες στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου (105 εκατ. κάτοικοι), όπου υποδομές είναι ετοιμόρροπες ή/και ανεπαρκώς συντηρημένες.

Τον Αύγουστο του 2022, πυρκαγιά από ατύχημα στοίχισε τη ζωή σε 41 πιστούς στο εσωτερικό εκκλησίας σε στενό δρομάκι λαϊκής συνοικίας του Καΐρου, πυροδοτώντας πολεμική για τις υποδομές και τον χρόνο αντίδρασης της πυροσβεστικής.

Τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας φωτιάς σε εργοστάσιο υφασμάτων σε ανατολικό τομέα του Καΐρου. Το 2020, δυο πυρκαγιές σε νοσοκομεία στοίχιζαν η ζωή σε 14 ανθρώπους