Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ενσωματώσει ειρηνικά τους Αρμένιους της περιοχής

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν τόνισε την Τετάρτη (20/9) ότι θέλει να ενσωματώσει ειρηνικά τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η επίσημη αυτή θέση της αζέρικης κυβέρνησης έρχεται μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστικών δυνάμεων του θύλακα.

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αφοπλισμός των δυνάμεων του Καραμπάχ θα ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχούς επανένταξης του εδάφους, το οποίο βρισκόταν εκτός ελέγχου της χώρας του επί τρεις δεκαετίες, καθώς και τις προοπτικές ειρήνης του Μπακού με το Γερεβάν.

Παράλληλα, ο Αζέρος αξιωματούχος έκρινε ως μη αναγκαία μια ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε ζητήματα πρέπει να επιλυθούν επί τόπου.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ανακοινώθηκε εκεχειρία μετά την απόφαση των Αρμενίων στον θύλακα να παραδώσουν τα όπλα

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησαν με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν, όπως μετέδωσε το IFAX.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι Αρμένιοι του θύλακα συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του Στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα συναντηθούν με τις αζερικές Αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 100 νεκροί από την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον -όπως τον χαρακτήρισε- «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη (19/9) στην περιοχή αυτή.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν την στρατιωτική επιχείρηση όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί. «Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο Reuters ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής.