Πούτιν μετά τη συνάντηση με Κιμ: Προοπτικές για στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα

Την ώρα που ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει την περιοδεία του στην Απω Ανατολή της Ρωσίας με επίσκεψη στο Βλαδιβοστόκ και σε αμυντικά και άλλα εργοστάσια στο Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ, ο Πούτιν υπογραμμίζει τις προοπτικές στρατιωτικής συνεργασίας μαζί του.

Ο Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Κιμ στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι και παρέθεσε γεύμα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διμερή στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, αν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Επίδειξη δύναμης

Δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιδείξει στον Κιμ στο Βλαδιβοστόκ τις δυνατότητες του στόλου της στον Ειρηνικό. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επίσης κάτι να προσφέρει στη Βόρεια Κορέα στον τομέα της γεωργίας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πρόποση για «τη μελλοντική ενίσχυση της συνεργασίας» με την Πιονγιάνγκ, με την ευκαιρία του γεύματος που οργανώθηκε προς τιμήν του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία βλέπει προοπτικές συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα στο διάστημα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι

Πούτιν μετά τη συνάντηση με Κιμ: Προοπτικές για στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα-1
Ο Κιμ επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι και αναχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Πρόποση για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας», δήλωσε ο Πούτιν, όρθιος πίσω από μακρύ τραπέζι και έχοντας γύρω του υψηλόβαθμους Ρώσους και Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Στην ευζωία και την ευημερία των λαών μας», πρόσθεσε σε επίσημο τόνο πριν σηκώσει το ποτήρι του με κόκκινο κρασί και έχοντας στα δεξιά του τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

 

 

«Η επίσκεψή σας διεξάγεται επίσης σε ατμόσφαιρα συντροφικότητας και φιλίας», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη συνέχεια κοίταξε στα μάτια τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του και τον διαβεβαίωσε: «Ένας παλιός φίλος αξίζει περισσότερο από δύο νέους».

«Σήμερα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς συντροφικότητας και καλής γειτονίας, ενεργώντας υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή περιφέρειά μας», είπε ακόμη ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα «εγκαθιδρύθηκαν στη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία της Κορέας το 1945, όταν οι Σοβιετικοί και οι Κορεάτες στρατιώτες συνέτριψαν δίπλα-δίπλα τους Ιάπωνες στρατιωτικούς».

Η Ρωσία θα θριαμβεύσει εναντίον του «κακού»

Πούτιν μετά τη συνάντηση με Κιμ: Προοπτικές για στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα-2
Ο Κιμ από την πλευρά του είπε στον Ρώσο πρόεδρο πως είναι σίγουρος ότι ο στρατός και ο λαός της Ρωσίας θα θριαμβεύσουν εναντίον του «κακού», στο οποίο περιέλαβε τον ιμπεριαλισμό της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πριν κάνει πρόποση υπέρ της υγείας του Πούτιν, της νίκης της «μεγάλης Ρωσίας», της ρωσοκορεατικής φιλίας και της υγείας όλων των παρευρισκομένων, ο Κιμ δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα νικήσει σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Κληρονόμοι» της νίκης

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο ηρωικός ρωσικός στρατός και λαός θα είναι οι λαμπροί κληρονόμοι της παράδοσης της νίκης, θα επιδείξουν με αυτοπεποίθηση ανεκτίμητη αξιοπρέπεια και τιμή στα μέτωπα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Κιμ μέσω διερμηνέα πριν υψώσει ένα ποτήρι κρασί.

«Ο ρωσικός στρατός και λαός θα κερδίσουν σίγουρα μια σπουδαία νίκη στον ιερό αγώνα για την τιμωρία ενός μεγάλου κακού που διεκδικεί ηγεμονία και τροφοδοτεί επεκτατική αυταπάτη», πρόσθεσε ο Κιμ.

Πριν από το επίσημο γεύμα τους, οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλήσει για περισσότερο από δύο ώρες, πρώτα παρουσία των αντίστοιχων αντιπροσωπειών και στη συνέχεια σε τετ-α-τετ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.