11η Σεπτεμβρίου 2001: Το σοκ της επίθεσης και η σκόνη που σκέπασε την πόλη

Είναι αδιανόητο αλλά ο αριθμός των νεκρών από τις συνέπειες της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ακόμα αυξάνεται, 22 χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σόκαρε τον κόσμο.

Ο χρόνος σταμάτησε πριν 22 χρόνια εκείνο το ηλιούλουστο πρωινό στην Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα έπεσαν στους δίδυμους πύργους, του εμβληματικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. To πρωί εκείνης της ημέρας, τέσσερα αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ προς την Καλιφόρνια, κατελήφθησαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα. Τα δύο έπεσαν στους δίδυμους πύργους, ένα στο πεντάγωνο, ενώ κι ένα τέταρτο συνετρίβη σε δασώδη περιοχή ύστερα από την αυτοθυσία κάποιων επιβατών.

2.996 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25.000 τραυματίστηκαν, ένας απολογισμός που θυμίζει απώλειες στρατιωτικής σύρραξης.

To δράμα αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία την ημέρα της επίθεσης
43 νέα ονόματα στον τοίχο μνήμης

Η τραγωδία όμως δεν σταμάτησε εκείνη τη μέρα, ούτε τις επόμενες καθώς τα θύματα, ως αποτέλεσμα αυτής της κτηνώδους επίθεσης που μας έκοψε την ανάσα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης πρόσθεσε 43 νέα ονόματα στον τοίχο μνήμης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που τιμά τους πυροσβέστες, τους τραυματιοφορείς και τα μέλη του προσωπικού της πολιτικής προστασίας που πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τις προσπάθειες διάσωσης μετά από μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία των ΗΠΑ, γράφει το αμερικανικό δίκτυο ABCnews.

Οι προσθήκες στον τοίχο μνήμης ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των μελών του FDNY που υπέκυψαν σε ασθένειες μετά την 9/11 σε 331, ο οποίος είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των πυροσβεστών που σκοτώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους την ίδια την ημέρα των επιθέσεων, όταν με αυταπάρνηση έδιναν τη μάχη με τις φλόγες στην αναζήτηση επιζώντων.

Η επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης Λάουρα Κάβανα δήλωσε πριν λίγες μέρες: «Καθώς πλησιάζουμε στην 22η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, η Πυροσβεστική υπηρεσία συνεχίζει να βιώνει τον αντίκτυπο εκείνης της ημέρας»

«Κάθε χρόνο, αυτός ο μνημειακός τοίχος μεγαλώνει καθώς τιμούμε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των άλλων. Αυτοί οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες εμφανίστηκαν εκείνη την ημέρα και τις ημέρες και τους μήνες που ακολούθησαν τις επιθέσεις για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

Πολλοί από αυτούς που προστέθηκαν στον τοίχο την περασμένη εβδομάδα πέθαναν μέσα στον τελευταίο χρόνο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, 22 χρόνια μετά…

Δίδυμοι Πύργοι: Ταυτοποίηση θύματος 16 χρόνια μετά την επίθεση

«Δεν υπάρχει παρηγοριά, δεν υπάρχουν λόγια»

«Δεν υπάρχει παρηγοριά, δεν υπάρχουν λόγια. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να πούμε για να αντικαταστήσουμε τον πόνο που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θρηνούμε όλο και πιο μακριά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς σε τελετή προς τιμήν τους. «Αλλά είναι ήρωες, όχι μόνο αυτοί που ήταν στο κτίριο, αλλά και αυτοί που ανταποκρίθηκαν μετά».

Η επιγραφή στον τοίχο, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2011, αναφέρει ότι το μνημείο είναι «αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων που υπηρέτησαν γενναία αυτό το τμήμα προστατεύοντας τη ζωή και την περιουσία στην πόλη της Νέας Υόρκης στην προσπάθεια διάσωσης και αποκατάστασης.

Η Κάβανα δήλωσε ότι οι πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους «έζησαν με τιμή, ταπεινότητα και γενναιότητα και έτσι πέρασαν τις τελευταίες μέρες τους πολεμώντας τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που τελικά θα τους στερούσαν τη ζωή».

Μια θανατηφόρα σκόνη σκέπασε την Νέα Υόρκη

Η πρόσκρουση των δύο αεροπλάνων στους Δίδυμους Πύργους και η επακόλουθη κατάρρευσή τους προκάλεσε ένα σύννεφο σκόνης που κάλυψε την πόλη μαζί με τους χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές που προσπαθούσαν να βοηθήσουν, αναφέρει η βρετανική Mirror.

Ο πραγματικός υπολογισμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης όμως ξεπερνά του 2996. 6.314 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την έκθεσή τους σε τοξικές ουσίες. Αλλά για πολλούς ειδικούς.

Μετά τις επιθέσεις δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTCHP) για να βοηθήσει τους επιζώντες και οι εγγραφές στο πρόγραμμα συνεχίζονται κάθε χρόνο, μέχρι και σήμερα. Ο Μάικλ Κρέιν, ιατρικός διευθυντής της κλινικής του Προγράμματος υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, έχει περάσει χρόνια σκληρής δουλειάς με ανθρώπους που υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Εξηγώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας των ασθενών είπε: «Έχετε δει τουλάχιστον τις εικόνες από το σύννεφο σκόνης, σωστά; Ναι, ναι. Θέλω να πω, δεν μπορούσες να δεις, αν ήσουν σε έναν δρόμο στη Νέα Υόρκη, δεν μπορούσες να δεις τον γείτονά σου να περπατάει στον δρόμο. Και είμαι επίσης σίγουρος ότι έχετε δει τις φωτογραφίες των ανθρώπων που βγήκαν από το σύννεφο, κυριολεκτικά σαν να ήταν λευκά σκονισμένα φαντάσματα, ξέρετε, από την κορυφή ως τα νύχια, σαν αγάλματα. Ήταν μια μαζική έκθεση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ένα συγκλονιστικό περιστατικό, μια τρομερή απώλεια ζωής».

Ένα από τα μυστήρια για τους ειδικούς που εξέταζαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία ήταν από τι ήταν στην πραγματικότητα φτιαγμένο αυτό το σύννεφο σκόνης. Αν και αργότερα συλλέχθηκαν δείγματα από το έδαφος, ο θανάσιμος συνδυασμός της πρόσκρουσης των αεροπλάνων και των πυρκαγιών που μαίνονταν για μέρες, έκανε άγνωστη τη σύνθεση του νέφους εκείνες τις πρώτες χαοτικές ώρες.

«Κατάπιναν τη σκόνη, σωστά; Εμείς απλά την αναπνέουμε, αυτή κατέβαινε στο στομάχι τους, το οποίο έδινε ένα εντελώς άλλο επίπεδο εισόδου αυτών των τοξινών στον οργανισμό. Ήταν μια κανονική δηλητηρίαση, ξέρετε, η είσοδος αυτών των τοξινών στον οργανισμό με πολλούς, πολλούς διαφορετικούς τρόπους».

Η απόλυτη έκθεση σε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες οδήγησε σε εκτεταμένους φόβους για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Μια προηγούμενη έκθεση διαπίστωνε ότι οι αστυνομικοί της 11ης Σεπτεμβρίου και οι εργαζόμενοι στην αποκατάσταση αντιμετώπιζαν 41% υψηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας και 219% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Οι πιο συχνές ασθένειες που εξετάζονται από το πρόγραμμα είναι η χρόνια ρινοκολπίτιδα, η οποία επηρεάζει την αναπνοή και τα ιγμόρεια, και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί πεπτικά προβλήματα.

Ο Δρ Κρέιν σημείωσε βέβαια ότι τα ποσοστά τουλάχιστον του καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των επιζώντων είναι παρόμοια με τα φυσιολογικά. Επίσης, οι συνεχείς προσπάθειες των γιατρών για τη θεραπεία των όποιων καρκίνων εμφανίζονται έχουν αποδώσει και συνεχίζουν να αποδίδουν.

Οι γιατροί επαγρυπνούν επειδή καθώς οι επιζώντες γερνούν, μπορεί να προκύψουν απροσδόκητα προβλήματα. Για όσους βρέθηκαν εκεί την ημέρα της επίθεσης καιθ ύστερα, «πολλά συστήματα του ανθρώπινου σώματος δεν λειτουργούν τόσο καλά λόγω των μακροχρόνιων επιπτώσεων και των εκθέσεων. Έτσι, δεν ξέρουμε πραγματικά τι να περιμένουμε. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα ελέγχου πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να γίνεται όλο και πιο πλήρες όσον αφορά τους πολλούς καρκίνους που μπορούν να δημιουργηθούν».

Η μάστιγα του μετατραυματικού στρες

Υπάρχει όμως ένας ακόμα εχθρός που έχει χτυπήσει όλους όσους σημαδεύτηκαν από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Το μετατραυματικό στρες (PTSD) έγινε η μάστιγα που αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας για χιλιάδες Αμερικανούς.

Ο γιατρός σημείωσε: «Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι συντριπτικά παρούσα σε αυτόν τον πληθυσμό. Δεν είναι αδύναμοι. Αυτοί είναι αστυνομικοί και πυροσβέστες, αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν δει όλα. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν κάνει άλλες διασώσεις και άλλες δουλειές. Αυτοί είναι σκληροί κάτοικοι της Νέας Υόρκης, σωστά; Και δεν είναι δειλοί ή αδύναμοι, απλά είχαν μια άθλια εμπειρία που τους σόκαρε».

«Θυμάμαι την αίσθηση του σοκ στην πόλη. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί. Και πραγματικά συγκλόνισε μερικούς ανθρώπους μέχρι το μεδούλι. Πήγαιναν μέσα στους σωρούς των ερειπίων». Ο γιατρός περιέγραψε το PTSD ως «δολοφόνο», υπογραμμίζοντας μελέτες που έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συνέχισε: «Οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτό είναι, και είναι δολοφονικό. Είναι δολοφόνος. αυτοκτονούν και παθαίνουν κατάθλιψη, προσπαθούν να θεραπεύσουν τον εαυτό τους με αλκοόλ και περιστασιακά με ναρκωτικά. Είναι μια πραγματικά άθλια ασθένεια».

Και πρόσθεσε: «Το μετατραυματικό στρες είναι τρομακτικό, ειλικρινά. Εξακολουθεί να υπάρχει για πολλούς ανθρώπους, πολλούς καλούς, τίμιους, απλούς ανθρώπους».

Ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμα νεκροί

Ο συγκλονιστικός απολογισμός των θυμάτων δεν έχει τέλος. Tην τελευταία βδομάδα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ταυτοποίησαν τα λείψανα δύο ακόμη θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, 22 χρόνια μετά την τραγωδία, με τη βοήθεια δειγμάτων DNA.

Ταυτοποιήθηκαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, αλλά τα ονόματά τους δεν δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος των οικογενειών τους. Πρόκειται για την τελευταία ταυτοποίηση στην επί δεκαετίες προσπάθεια να «επιστρέψουν» τα θύματα στις οικογένειές τους, και είναι η πρώτη εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή: iEfimerida.gr