Στο 2,3% του ΑΕΠ οι σχεδιαζόμενες αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους του ΝΑΤΟ

Το νεότερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) για την άμυνα το επόμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας.

Τον Ιούλιο, τα 31 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Στο παρελθόν, ο στόχος του 2% έπρεπε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και μόνο επτά σύμμαχοι κατάφεραν να τον υλοποιήσουν το 2022, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Εγκαταλείποντας μια πολιτική δεκαετιών ουδετερότητας, η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια κίνηση – απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 2,3% του ΑΕΠ της, για την άμυνα το 2024, ποσό περίπου 116 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερο από την εκτίμηση για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.

Στις αμυντικές δαπάνες συνυπολογίζεται επίσης η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία των δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας της βόρειας Ευρώπης να ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.