Long-Covid: Το νέο «μυστηριώδες» σύμπτωμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ενα νέο σύμπτωμα της μακράς Covid-19 (long covid) φέρεται ότι εντόπισαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό αναρρώνουν μέσα σε διάστημα μερικών ημερών ή λίγων εβδομάδων από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ορισμένοι μπορεί να βιώσουν πιο μακροχρόνια και επίμονα συμπτώματα.

Μέχρι σήμερα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλάμβαναν ακραία κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια. Σε άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνους στο στήθος, αϋπνία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος.

Παρόλα αυτά, στη μελέτη του ιατρικού περιοδικού «The Lancet», oι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς, περιγράφουν αναλυτικά ένα νέο σύμπτωμα που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία.

Ο εν λόγω ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Μερικές φορές, μάλιστα, εμφανιζόταν και ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

 

 

 

Τα παραπάνω περιγράφονται ιατρικά ως «ακροκυάνωση». Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν την είχε πριν περάσει κορωνοϊό», δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Μάνοτζ Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Λιντς.

«Οι ασθενείς που περνούν κάτι τέτοιο μπορεί να αγνοούν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της μακράς Covid και και να ανησυχήσουν. Ταυτόχρονα, οι γιατροί μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και του long covid.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στη long covid, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», εξηγεί ο ίδιος.