Πυρκαγιές στη Χαβάη: Οι νεκροί έφτασαν τους 106 – Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Ο απολογισμός των θυμάτων της φοβερής πυρκαγιάς που σχεδόν έσβησε από τον χάρτη πόλη του νησιού Μάουι, στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, ξεπέρασε έφτασε πλέον τους 106 με τις ελπίδες για επιζώντες να εξαλείφονται όσο περνούν οι μέρες και οι 1.300 αγνοούμενοι δεν δίνουν σημεία ζωής.

Μια κινητή μονάδα νεκροτρομείου έφτασε χθες στη Χαβάη με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα λείψανα, την ώρα που η αρχές στο Μάουι έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των θυμάτων στην πόλη Λαχάινα που σβήστηκε από τον χάρτη.

Τα συνεργεία έρευνας έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει το έργο τους σε κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο της ζώνης επιχειρήσεων.

Προχθές Δευτέρα ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, ο Τζος Γκρινν δήλωνε πως ο απολογισμός αυτών των πυρκαγιών, των πιο πολύνεκρων εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, ενδέχεται να «διπλασιαστεί» τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν ακόμη κάπου 1.300 αγνοούμενοι.

Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν όλη από τις φλόγες. Χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν, πολλά μετατράπηκαν σε γκρίζους σωρούς στάχτης. Η άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, που μέτραγε 12.000 κατοίκους, πλέον μετράει τους νεκρούς της.

Οι αρχές παροτρύνουν τις τελευταίες ημέρες τους συγγενείς αγνοουμένων να κάνουν εξετάσεις DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς πολλά από τα πτώματα που εντοπίζονται είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.