BBC: Ο Τραμπ κατεβαίνει για πρόεδρος κυρίως για να αποφύγει τη φυλακή;

Αθώος δήλωσε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις ομοσπονδιακές κατηγορίες που του αποδίδονται περί ενορχήστρωσης εγκληματικής συνωμοσίας με σκοπό να εκτροχιάσει τη μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020.

Με εκατοντάδες βλέμματα στραμμένα πάνω του – μεταξύ αυτών και από αρκετούς ομοσπονδιακούς δικαστές που παρατάχθηκαν στο πίσω μέρος της δικαστικής αίθουσας – ο Τραμπ στάθηκε όρθιος και δήλωσε «αθώος» για την υπόθεση τεσσάρων κατηγοριών που έχουν ασκήσει εναντίον του οι εισαγγελείς.

Κατά τη διάρκεια της τεταμένης, 27λεπτης διαδικασίας, ο Τραμπ καθόταν σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από τον δικηγόρο Τζακ Σμιθ, τον άνθρωπο που προσπαθεί να τον καταδικάσει με δύο ομοσπονδιακές διώξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Ωστόσο, όπως γράφει το BBC, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσο πραγματικά ανησυχεί ο Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο να πάει στη φυλακή. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μην λέει σχεδόν τίποτα κατά τη διάρκεια των δικαστικών του εμφανίσεων, αλλά διατηρεί την φλυαρία του εκτός δικαστηρίου. Όπως φαίνεται, αναζητά την ετυμηγορία των εκατομμυρίων ψηφοφόρων και όχι του 12μελους σώματος ενόρκων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «δέσει» την προεκλογική του εκστρατεία με τη νομική του περιπέτεια

Ο λιγότερο γνωστός πρώην βουλευτής Γουίλ Χερντ αποδοκιμάστηκε σε ένα δείπνο των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Τραμπ διεκδικεί τον Λευκό Οίκο είναι για να μην μπει στη φυλακή. Μήπως όμως κάνει εντελώς λάθος;

Ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη δέσει στενά την προεκλογική του εκστρατεία και τα νομικά του προβλήματα. Χρησιμοποιεί τις κατηγορίες εναντίον του ως βασικό άξονα της προεκλογικής του εκστρατείας. Σε ομιλίες του λέει στους υποστηρικτές του ότι διώκεται επειδή το κατεστημένο ή το «βαθύ κράτος» φοβάται ότι θα επανεκλεγεί πρόεδρος.

Παράλληλα, στέλνει email για τη συγκέντρωση χρημάτων και έχει ήδη χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 40 εκατ. δολάρια σε δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία για να πληρώσει τα νομικά του έξοδα.

Ο κ. Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι καμία ετυμηγορία ή ποινή δεν θα σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την προεδρία πίσω από τα κάγκελα, αν χρειαστεί.

Και ότι, αν εκλεγεί, θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη του αξιώματός του είτε για να ακυρώσει τυχόν εν εξελίξει διώξεις είτε για να δώσει χάρη στον εαυτό του για τυχόν καταδίκες.

Όμως η προσπάθεια να ξεφύγει από τις νομικές του περιπέτειες, θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος, θα γίνει σύντομα ένας εφιάλτης στον σχεδιασμό. Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει μια προεκλογική εκδήλωση στο Νιου Χάμσαϊρ την επόμενη εβδομάδα, πολύ μακριά από τη δικαστική ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα δύο ημέρες αργότερα. Δεν χρειάζεται να εμφανιστεί εκείνη την ημέρα για να ακούσει τις πρόσθετες κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που πήρε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, όταν ξεκινήσουν οι δίκες, στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο, στη Φλόριντα τον Μάιο και στην Ουάσινγκτον σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα πρέπει να παρακολουθήσει τη διαδικασία αυτοπροσώπως. Ακόμη και για κάποιον που διαθέτει ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, η παρουσία σε μια προεκλογική δίκη, ενώ δικάζεται δεν είναι εφικτή.

Μέχρι στιγμής κάθε κατηγορία κατά του Τραμπ έχει αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία όταν στις εκλογές θα έχει απέναντί του τον Τζο Μπάιντεν και όχι τους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών λαι όταν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του θα βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας στα δικαστήρια. Ωστόσο, για άλλη μια φορά ο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είναι αυτός που καθορίζει τους όρους της συζήτησης και την κάνει να αφορά μόνο αυτόν.