«Η ΕΕ πρέπει να άρει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών», λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τυχόν παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Σεπτέμβριο.

Πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης θέλουν να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους η απαγόρευση η οποία πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Η θέση μας είναι σαφής: το μπλοκάρισμα των (ουκρανικών) εξαγωγών διά ξηράς μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η εν λόγω απαγόρευση, είναι απαράδεκτο σε οποιαδήποτε μορφή του» έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι η χώρα του δεν θα άρει την απαγόρευση μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ακόμη και αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει στην παράτασή της.

«Ελπίζουμε για μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ αλλά επιθυμεί να ενταχθεί σ’ αυτήν, βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές ώστε να εξευρεθεί μια λύση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις όλων. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τους εταίρους του Κιέβου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη εξαγωγή όλων των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ.