Το Κογκρέσο θέλει να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της παροχής όπλων στο Κίεβο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δέχεται τις πιέσεις του Κογκρέσου προκειμένου να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, με σκοπό να περιορίσουν τις επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας.

Η αμερικανίδα Βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων,  Ιλεάνα Ρος Λέχτινεν, δήλωσε σχετικά: “Δυστυχώς για τους Ουκρανούς και τη διεθνή ασφάλεια ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επιλέξει την αδράνεια. Εδώ όμως διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την τύχη της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια απρόκλητη επίθεση σε μια ειρηνική χώρα“.

Να σημειωθεί πως ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για βοήθεια, η παροχή ή μη της οποίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, για την υπογραφή της οποίας διαμεσολάβησαν το Παρίσι και το Βερολίνο, με στόχο την λήξη των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το ζήτημα της αποστολής όπλων στο Κίεβο έχει τεθεί επί τάπητος, ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει διευκρινίσει τι στάση θα κρατήσει.

Η Ευρώπη παραμένει επιφυλακτική, καθώς η εν λόγω αρωγή είναι δυνατό να εντείνει τις συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Να σημειωθεί πως, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σχετικά: “Προβοκάτορες στο Κίεβο… ενδέχεται να προσπαθήσουν να προκαλέσουν, αναμένοντας ότι αυτό θα επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και ότι θα συρρεύσουν όπλα στην Ουκρανία”.

Στη συνέχεια σημείωσε: “Είμαι πεπεισμένος ότι το Βερολίνο και το Παρίσι, ως οι σημαντικότεροι παίκτες…, θα πρέπει να αποτρέψουν μία τέτοια τροπή των γεγονότων”.