Ζελένσκι: «Ο Πούτιν δεν ελέγχει τα πάντα, δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία χωρίς την Κριμαία»

Η απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ένοπλη εξέγερση της Wagner ήταν «αδύναμη» και ο Ρώσος πρόεδρος χάνει τον έλεγχο του ίδιου του λαού του, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CNN.

«Βλέπουμε την αντίδραση του Πούτιν. Είναι αδύναμη», δήλωσε ο Ζελένσκι στην Έριν Μπέρνετ του CNN στην Οδησσό, σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε την Κυριακή και η οποία θα προβληθεί ολόκληρη την Τετάρτη.

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν δεν ελέγχει τα πάντα, η κάθετη εξουσία του καταρρέει»
«Πρώτον, βλέπουμε ότι δεν ελέγχει τα πάντα. Η κίνηση της Wagner βαθιά μέσα στη Ρωσία και η κατάληψη ορισμένων περιοχών δείχνει πόσο εύκολο είναι να το κάνει. Ο Πούτιν δεν ελέγχει την κατάσταση στις (σ.σ. εν λόγω) περιοχές», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Όλη αυτή η κάθετη εξουσία που είχε κάποτε καταρρέει», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Ρώσοι επευφημούσαν τους μαχητές του Βάγκνερ, καθώς ο Πριγκόζιν ηγήθηκε της πρωτοφανούς αμφισβήτησης της εξουσίας του Πούτιν. Βίντεο, των οποίων η εγκυρότητα έχει επαληθευτεί από το CNN, έδειξε πλήθος κόσμου να ζητωκραυγάζει καθώς το όχημα του αφεντικού του Βάγκνερ αναχωρούσε από τη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον στις 24 Ιουνίου.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι εκθέσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν ότι το Κρεμλίνο μετρά την υποστήριξη προς τον Πριγκόζιν και υποστήριξε ότι η μισή Ρωσία υποστήριξε το αφεντικό του Βάγκνερ και την ανταρσία της παραστρατιωτικής ομάδας. Η συνέντευξη του Ζελένσκι έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, καθώς ακολουθεί τόσο την αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν, όσο και την αργή προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει μέσω αντεπίθεσης τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Η προσπάθεια αυτή έχει τεθεί υπό τον έντονο έλεγχο των δυτικών συμμάχων και το Σάββατο ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Μπιλ Μπερνς, είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ζελένσκι και αξιωματούχους των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ζελένσκι: Δεν έχουμε μυστικά από τη CIA, έχουμε καλές σχέσεις

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο CNN ότι «εξεπλάγη» όταν είδε τη συνάντησή του με τον Μπερνς να αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης. «Η επικοινωνία μου με τον επικεφαλής της CIA θα έπρεπε πάντα να είναι παρασκηνιακή», είπε. «Συζητάμε σημαντικά πράγματα: Τι χρειάζεται η Ουκρανία και πώς η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να δράσει».

Ο Μπερνς, βετεράνος διπλωμάτης, έχει γίνει έμπιστος συνομιλητής στο Κίεβο και έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν έχουμε μυστικά από τη CIA, επειδή έχουμε καλές σχέσεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας μιλούν μεταξύ τους», δήλωσε ο Zelensky.

«Η κατάσταση είναι αρκετά απλή. Έχουμε καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της CIA και μιλάμε. Του είπα για όλα τα σημαντικά πράγματα που σχετίζονται με το πεδίο της μάχης και τα οποία χρειαζόμαστε».

Ο Μπερνς ταξίδεψε στο Κίεβο πριν από την εξέγερση του Πριγκόζιν, η οποία δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Ζελένσκι: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία χωρίς την Κριμαία»

Ενώ ο προσανατολισμός των προσπαθειών του Κιέβου έχει επικεντρωθεί στην ανακατάληψη εδαφών στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε στην δημοσιογράφο του CNN, Ερίν Μπέρνετ ότι απώτερος στόχος του είναι η απελευθέρωση της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία χωρίς την Κριμαία. Και ενώ η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη χωρίς την Κριμαία, ο Ζελένσκι είπε: «Τότε δεν θα υπάρξει νίκη».