Ουκρανία: Για προδοσία υπέρ της Ρωσίας κατηγορείται πρώην ανώτατος αξιωματούχος

Κατηγορίες για προδοσία εις βάρος ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου ασφαλείας, απήγγειλαν οι ουκρανικές Αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (3/7) η ουκρανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών, σε μια υπόθεση που υπογραμμίζει τις προσπάθειες εκκαθάρισης κατασκόπων της Ρωσίας που προέρχονται από το εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ο Όλεχ Κουλίνιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) της Διεύθυνσης Κριμαίας, συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της στρατολόγησης άλλων ρωσόφιλων πρακτόρων, μια στρατολόγηση που έγινε κατόπιν εντολής της Μόσχας.

Ερευνητές είπαν ότι ο Κουλίνιτς εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και τον επέβλεπαν άλλοι Ουκρανοί πρώην αξιωματούχοι που είχαν αυτομολήσει στη Μόσχα.

 

«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους που εργάζονται για τον εχθρό: η SBU θα σας εντοπίσει σίγουρα και θα σας αναγκάσει να δώσετε απαντήσεις για ό,τι κάνατε», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU, ο Βασίλ Μαλιούκ, ο οποίος επέβλεψε την επιχείρηση σύλληψης του Κουλίνιτς. Αν ο τελευταίος καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 15 έτη.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πέρυσι χαιρέτισε τη σύλληψη του Κουλίνιτς ως μέρος μιας διαδικασίας «αυτοκάθαρσης».

Ο Ζελένσκι απέλυσε επίσης τον τότε επικεφαλής της SBU Ιβάν Μπακάνοφ και τον ανώτατο εισαγγελέα της Ουκρανίας, επικαλούμενος δεκάδες περιπτώσεις σύμπραξης μελών των υπηρεσιών τους.

Οι ουκρανικές αρχές ερευνούν επίσης τον Αντρι Ναουμόφ, πρώην επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής ασφάλειας της SBU, ο οποίος βρέθηκε στη Σερβία πέρυσι με ένα αυτοκίνητο γεμάτο με μετρητά και σμαράγδια, σύμφωνα με την αστυνομία.