Χάος στη Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους και καλεί τους γονείς να μαζέψουν τα παιδιά τους

Επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Παρίσι από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την επιβολή της τάξης, ύστερα από έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, καθώς η κατάσταση στη χώρα του παραμένει εκρηκτική μετά τον θάνατο 17χρονου Γαλλοαλγερινού από αστυνομικά πυρά.

Σε δηλώσεις του για τη δολοφονία του Ναέλ το πρωί της Τρίτης, ο Μακρόν κατήγγειλε την «απαράδεκτη εκμετάλλευση του θανάτου του εφήβου», αναφερόμενος στα επεισόδια του Παρισιού και εξήγγειλε μέτρα για την καταστολή των κινητοποιήσεων. Επιπλέον, κούνησε το… δάκτυλο στους γονείς ζητώντας τους να μαζέψουν τα παιδιά τους.

Ο ένοικος των Ηλυσίων καταδίκασε τη βία που έχει ξεσπάσει, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι «αδικαιολόγητη».

Προανήγγειλε επίσης μια σειρά μέτρων για να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, όπως, η παρουσία περισσότερων αστυνομικών στους δρόμους της χώρας.

Επιπλέον, κάλεσε τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν είναι ευθύνη του κράτους, αλλά των γονιών να τα κρατήσουν μακριά από τις ταραχές. Καλώ όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα οργανωμένων ομάδων αλλά και πολλών νέων ανθρώπων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων χθες το βράδυ ήταν νέοι και έφηβοι . Κάνω έκκληση στους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι ο ρόλος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας να πάρει τη θέση τους», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους μετά το τέλος του διυπουργικού συμβουλίου κρίσης.

27375211

Αναφερόμενος στα social media υποστήριξε ότι, ορισμένα απ΄αυτά, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εντάσεις, διευκολύνοντας την οργάνωση διαμαρτυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τις πλατφόρμες να περιορίσουν τα βίντεο με αναπαραγωγή βανδαλισμών και να κοινοποιήσουν την ταυτότητα συγκεκριμένων χρηστών.

Ο Μακρόν έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο στις αστυνομικές δυνάμεις που έδωσαν, όπως είπε, την κατάλληλη απάντηση στην «ωμή βία».

27375206

Κατεβάζουν και τεθωρακισμένα

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

27376939

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Η χθεσινή νύχτα στη Γαλλία ήταν η τρίτη συνεχόμενη με σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμούς, αλλά και αστυνομική βία, όπως και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, 40 χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στους δρόμους της χώρας.

27376940__1_

Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» αναφέρει ότι, 875 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων, 408 στην περιοχή του Παρισιού, ενώ 249 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, 492 κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις από εξτρεμιστές διαδηλωτές και 2 χιλιάδες οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

27376948
Από σήμερα σταματούν τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ μετά τις 9μ.μ στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού

Τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αρχή μεταφορών «IDFM».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η πόλη της Μασσαλίας, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ, με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στις τάξεις της αστυνομίας».

Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία λόγω των βίαιων ταραχών που βιώνει η χώρα.

27376956

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί» και πως «ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές».