Πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά κάλυψε τη Δυτική Ευρώπη - Δείτε δορυφορική εικόνα

Έως και σήμερα Τρίτη (27/6) ο Καναδάς βιώνει τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας με περισσότερα από 77.000.000 στρέμματα καμένης έκτασης και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου του 2023.

Εν αντιθέσει με τη μέση κλιματολογική συμπεριφορά, από τις αρχές Μαΐου του 2023 έως και σήμερα πολλαπλές ακραίες δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε μεγάλο μέρος του Καναδά (συμπεριλαμβανομένου των βορείων δασών – τάιγκα). Βασική αιτία που τροφοδότησε αυτές τις δασικές πυρκαγιές ήταν ο συνδυασμός της ξηρασίας που προηγήθηκε τον περασμένο χειμώνα με την επικράτηση δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της ανάπτυξης ενός επίμονου και σχεδόν στάσιμου αντικυκλώνα για αρκετές εβδομάδες πάνω από τον Καναδά, σύμφωνα με το meteo.gr.

kanadas-kammena

kanadas-kammena1

Τις τελευταίες ημέρες οι δασικές πυρκαγιές στα ανατολικά τμήματα του Καναδά είχαν ιδιαίτερη ένταση και σε συνδυασμό με την ζωνική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό είχαν ώς αποτέλεσμα την γρήγορη μεταφορά πυκνών καπνών στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

kanadas-kammena2

 

kanadas-kammena3

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε σχεδόν κατά 10-20% την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε μεγάλος μέρος της Δυτικής Ευρώπης, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό στο São Martinho do Porto της Πορτογαλίας στην παρακάτω εικόνα από webcam στις ακτές της Πορτογαλίας.

kanadas-kammena4

Σημειώνεται ότι ο καπνός έχει φτάσει ξανά πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις, ενώ κλιματικά καπνός από τις δασικές πυρκαγιές του Βορείου Ημισφαιρίου εντοπίζεται στην ανώτερη τροπόσφαιρα και κατώτερη στρατόσφαιρα κυρίως την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο.