Διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές: Συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Τα διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζουν τα αποτελέσματα των exit polls, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πρώτα επίσημα exit poll που δημοσιεύτηκαν στις 7 το απόγευμα, δείχνουν μία ευρεία νίκη της ΝΔ και πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο εκφραστή της κεντροαριστεράς στην χώρα. Οπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία, θα ξεπεράσει τους 150 βουλευτές και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τα διεθνή ΜΜΕ, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας, σχολιάζουν τις εκλογές της Κυριακής (25/6).

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει τις ελληνικές εκλογές και μια νέα θητείας ως πρωθυπουργός

Το Bloomberg αναφέρει, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/6) -τη δεύτερη ψηφοφορία στη χώρα μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα- και ο πρώην πρωθυπουργός θα κερδίσει πιθανότατα αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα κερδίσει μεταξύ 40% και 44% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls. Το νέο εκλογικό σύστημα της Ελλάδας απονέμει έως και 50 έδρες στον νικητή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει μια άνετη πλειοψηφία στην αίθουσα των 300 εδρών. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βυθίστηκε, λαμβάνοντας 16,1% έναντι 19,1%.

Το Bloomberg για τις ελληνικές εκλογές

BBC: Οι Έλληνες συντηρητικοί κερδίζουν ξεκάθαρη πλειοψηφία στη Βουλή

Το BBC με την σειρά του αναφέρει, ότι ο Έλληνας συντηρητικός ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls.

Ο Μητσοτάκης νίκησε τον κεντροαριστερό αντίπαλο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, αλλά προκήρυξε νέες εκλογές σε μια προσπάθεια να κερδίσει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνος του.

Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προβλέπεται να κερδίσει το 40-44% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 16,1-19,1%.

Το BBC σχολιάζει τις ελληνικές εκλογές

Reuters: Οι Έλληνες συντηρητικοί προηγούνται σύμφωνα με τα exit poll

Το Reuters τονίζει, ότι το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα είχε ένα επιβλητικό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/6), όπως έδειξαν τα exit poll, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κατακτά μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 40-44% των ψήφων, με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,1-19,1%, έδειξε το exit poll που διεξήχθη από κοινού από έξι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το Reuters σχολιάζει τις ελληνικές εκλογές

Wall Steet Journal: Οι Έλληνες συντηρητικοί σε τροχιά αποφασιστικής εκλογικής νίκης

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι Έλληνες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το συντηρητικό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να αναμένεται να κερδίσουν μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη στις εκλογές στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου με 41% των ψήφων, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών. Οι εκλογές της Κυριακής διεξάγονται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι πιθανό να δώσει στο κόμμα του Μητσοτάκη απόλυτη πλειοψηφία, εκτός αν σημειωθεί κάποια μεγάλη ανατροπή.

Οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές κάνουν λόγο για μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας από ό,τι το 2019, όταν το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε την εξουσία από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έχει διευρύνει τη δημοτικότητά του από τότε, επιβλέποντας μια βελτιούμενη οικονομία, διατηρώντας παράλληλα σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές και τηρώντας σταθερή γραμμή στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία.

Η Wall Street Journal σχολιάζει τις ελληνικές εκλογές

AP: Τα exit polls στις ελληνικές εκλογές προβλέπουν συντριπτική νίκη του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ

Οπως αναφέρει το Assosiated Press, τα exit poll δείχνουν ότι το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε με συντριπτική διαφορά, κερδίζοντας αρκετές κοινοβουλευτικές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση για δεύτερη τετραετία.

Η δημοσκόπηση προβλέπει ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει το 40-44% των ψήφων, με τον κύριο αντίπαλό του, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να υφίσταται συντριπτική ήττα με μόλις 16-19% προβλεπόμενη υποστήριξη, ακόμη χειρότερη από το 20% που είχε στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου.

Το Assosiated Press για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών

La Repubblica: «Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα exit poll»

H ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σε μια πρώτη της αναφορά στις σημερινές εκλογές στη χώρα μας, γράφει στη διαδικτυακή της πύλη ότι «στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα exit poll, η νίκη του Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη». «Το συντηρητικό κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την επιτυχία των εκλογών του Μαΐου, αλλά αυτή τη φορά, με τον νέο εκλογικό νόμο, θα μπορέσει να συνθέσει κυβέρνηση», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η La Repubblica σχολιάζει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Ansa: Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης οδεύει προς απόλυτη πλειοψηφία

«Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης οδεύει προς απόλυτη πλειοψηφία» μεταδίδει, επίσης, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, υπογραμμίζουν ότι, βάσει του πρώτου exit poll, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκλέξει τουλάχιστο 158 βουλευτές.

Το Ansa σχολιάζει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Aljazeera: Οι Έλληνες συντηρητικοί παίρνουν αποφασιστικό προβάδισμα, σύμφωνα με τα exit poll

Οπως αναφέρει το Aljazeera, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, όπως έδειξαν τα exit poll, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατακτά μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Το κόμμα της ΝΔ προβλεπόταν την Κυριακή ότι θα κερδίσει την ψηφοφορία με σαφή πλειοψηφία. Το exit poll έδωσε στη Νέα Δημοκρατία 40-44% των ψήφων έναντι 16,1-19,1% για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα την περίοδο 2015-2019.

Το Aljazeera σχολιάζει τις ελληνικές εκλογές