Πούτιν μετά την ανταρσία Πριγκόζιν: Συνεχίζουμε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

O πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας και ότι η χώρα του, εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της, με σημείο αναφοράς «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τα σχόλια του προέδρου Πούτιν στον ανταποκριτή του Κρεμλίνου Πάβελ Ζαρούμπιν, οι πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος της «ανταρσίας» Πριγκόζιν, μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Ξεκινώ και κλείνω την ημέρα μου με αυτό».

Ενώ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετέχει σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

Ρωσικό υπ. Αμυνας: «Απωθήσαμε προσπάθειες αντεπίθεσης» σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του απώθησαν προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να αντεπιτεθούν στις περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ίδιο υπουργείο, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν 10 επιθέσεις στην περιοχή του Μπαχμούτ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις παραπάνω αναφορές για τις μάχες.

Οι Ουκρανοί «επωφελούνται» από το χάος στη Ρωσία

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Σάββατο πως το χάος στη Ρωσία (μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε ανταρσία) λειτουργεί προς όφελος του Κιέβου, αλλά μένει να φανεί κατά πόσον ο ουκρανικός στρατός μπορεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή που προκλήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς μισθοφόροι βάδισαν προς τη Μόσχα.

Αργά το Σάββατο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής του μισθοφορικού στρατού Wagner, δήλωσε ότι σταματά την «πορεία για δικαιοσύνη» στη Μόσχα ύστερα από μια συμφωνία που γλίτωσε τον ίδιο και τους μισθοφόρους του από το να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Η συμφωνία εξόρισε επίσης τον Προγκόζιν στη Λευκορωσία.

«Σήμερα ο κόσμος είδε ότι οι κύριοι της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Τίποτα. Απλώς απόλυτο χάος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή μαγνητοσκοπημένη του ομιλία, προτρέποντας τους συμμάχους της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν τη στιγμή και να στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο.