Βρετανία: Απαγορεύτηκε στον Μπ. Τζόνσον η πρόσβαση στο Κοινοβούλιο

Ακόμη ένα πλήγμα στην πολιτική σταδιοδρομία του Μπόρις Τζόνσον. Οι Βρετανοί βουλευτές απαγόρευσαν την πρόσβασή του στο κοινοβούλιο, επικυρώνοντας χθες, Δευτέρα, το βράδυ έκθεση-καταπέλτη που συμπεραίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο στην υπόθεση «partygate», διακυβεύοντας το πολιτικό του μέλλον.

ADVERTISING

Ανήμερα των γενεθλίων του – έκλεισε τα 59 -, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υιοθέτησαν τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προνομίων και τις κυρώσεις που αυτή εισηγήθηκε να επιβληθούν στον πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Με 354 ψήφους υπέρ και μόνον 7 κατά, η έκθεση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που αριθμεί συνολικά 650 μέλη. Ωστόσο πολλοί απείχαν, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι το καλοκαίρι έπειτα από σειρά σκανδάλων, δεν έχει πλέον άδεια πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου, την οποία έχουν συνήθως οι πρώην πρωθυπουργοί.

Η έκθεση έκτασης 106 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, συνέστηνε επίσης την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες –κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια–, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα λίγο μετά τη λήψη των πορισμάτων της έρευνας.

Η ψηφοφορία αυτή στην Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει μεγάλο συγκεκριμένο αντίκτυπο. Ωστόσο συνιστά ταπείνωση για τον χαρισματικό και αμφιλεγόμενο Συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό. Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών» και για «πολιτική δολοφονία».

Στην έκθεση αυτή, η οποία αναζωπύρωσε τις διαιρέσεις στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η κοινοβουλευτική επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «παραπλάνησε το κοινοβούλιο σε ένα θέμα υψίστης σημασίας για το κοινοβούλιο και τον κόσμο» και το έπραξε «επανειλημμένως».

«Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης»
Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του μάλλον να απέχουν παρά να ψηφίσουν κατά της έκθεσης.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών και της αντιπολίτευσης εξέθεταν για πάνω από πέντε ώρες ο ένας μετά τον άλλον στην Βουλή των Κοινοτήτων την άποψή τους για την έκθεση, αλλά και πέραν αυτής για τον πρώην πρωθυπουργό και για την υπόθεση «partygate», τα πάρτι που έγιναν στην καρδιά της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω καραντίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την COVID-19.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ δήλωσε από την αρχή της συνεδρίασης ότι θα ψήφιζε υπέρ της έκθεσης, αλλά χωρίς να δώσει κάποια οδηγία για την ψηφοφορία: «Όλα τα μέλη θα πρέπει να πράξουν κατά την άποψή τους και οι άλλοι θα πρέπει να τους αφήσουν ήσυχους ως προς αυτό».

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, η αντιπαλότητα του οποίου με τον Μπόρις Τζόνσον ήρθε τώρα στην επιφάνεια περισσότερο από ποτέ, ήταν απών από την συνεδρίαση, με την αιτιολογία ότι δεν ήθελε να «επηρεάσει» την ψηφοφορία. Οι Εργατικοί τον κατηγόρησαν για «αδυναμία».

Από την πλευρά της η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι κάλεσε όλους τους βουλευτές να ταχθούν υπέρ των πορισμάτων της έκθεσης για να “συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία”.

Ο Μπόρις Τζόνσον «απέφυγε την υποχρέωση να λογοδοτήσει για τα ψέματά του (…). Δεν υπήρξε συγγνώμη ούτε η παραμικρή αποδοχή ευθύνης», κατήγγειλε ωστόσο η Άντζελα Ιγκλ των Εργατικών.

Για έναν από τους πιο στενούς συμμάχους του Μπόρις Τζόνσον, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, η κοινοβουλευτική επιτροπή “επιχείρησε σκοπίμως να υιοθετηθεί η πιο δυσμενής ερμηνεία (…) των δραστηριοτήτων του κ. Τζόνσον”.