Κρεμλίνο: Αρνήθηκε τη βοήθεια του ΟΗΕ στις πλημμυρισμένες περιοχές λόγω «ανησυχιών για την ασφάλεια»

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική απόφαση να αρνηθεί τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές που πλημμύρισαν εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν χθες ότι η Μόσχα αρνήθηκε τις προσφορές της για βοήθεια.

Η καταστροφή του υπό ρωσικού ελέγχου φράγματος στις 6 Ιουνίου αποδέσμευσε μεγάλη ποσότητα νερού σε όλη τη νότια Ουκρανία και σε ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της περιοχής της Χερσώνας, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποκλείοντας την πρόσβαση των κατοίκων σε προμήθειες.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιο λόγο η Μόσχα αρνήθηκε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

«Η διάσχιση της γραμμής επαφής (σ.σ. μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων) και η εγγύηση συνθηκών ασφαλείας – γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί εκεί, συνεχείς προκλήσεις, βομβαρδίζονται μη στρατιωτικοί στόχοι και άνθρωποι πεθαίνουν. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουμε ασφάλεια για αυτούς. Και υπάρχουν και πολλά άλλα μικρά ζητήματα», δήλωσε ο Πεσκόφ.