Καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία: Οκτώ νεκροί - Σχεδόν 6.000 απομακρύνθηκαν

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και περισσότεροι από 5.800 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τεράστιου φράγματος Καχόβκα την Τρίτη στη νότια Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που διορίστηκε από τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της επαρχίας Χερσώνας της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει μονομερώς, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι συνεχίζει να βομβαρδίζει διασώστες στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σάλντο είπε ότι η στάθμη του νερού στην αστική περιοχή Νόβα Καχόβκα, την πόλη δίπλα στο φράγμα στην καθοδική ροή της πλημμύρας, είχε πέσει κατά 2,5 μέτρα (8,2 πόδια) από το αποκορύφωμα της Τρίτης.

Ωστόσο, στο Ολέσκι και στο Χόλα Πρίσταν, απέναντι από τη Χερσώνα στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, η στάθμη του νερού παρέμεινε “στο μέγιστο”.

Ο Σάλντο είπε ότι οι πλημμύρες μπορεί να μην υποχωρήσουν για άλλες 10 ημέρες και ότι συνολικά 22.273 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε 17 πόλεις και χωριά του τμήματος της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε νωρίτερα την Παρασκευή τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους θύματα της πλημμύρας με επανειλημμένους βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για βομβαρδισμούς και δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε τις δυνάμεις της Μόσχας ότι βομβαρδίζουν αμάχους που βρίσκονται σε πλημμυρισμένα εδάφη που ελέγχει.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του φράγματος.