Politico: Οι 27 δεν συμφώνησαν στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Τι ζητούν Ελλάδα, Ουγγαρία

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γράφει η ιστοσελίδα Politico, επικαλούμενη ευρωπαίους διπλωμάτες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, θα υπάρξει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

 

«Η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα, που προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας, έχει δώσει μια επιπλέον αίσθηση επείγουσας ανάγκης στο να επιτευχθεί μια συμφωνία για το επερχόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, την Τετάρτη, ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες στο Politico», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την Politico, «η Ελλάδα και η Ουγγαρία εξακολουθούν να αντιδρούν στο ενδεχόμενο η Ουκρανία να καταχωρίσει ορισμένες από τις εταιρείες τους στη λίστα των λεγόμενων «χορηγών του πολέμου». Η Αθήνα και η Βουδαπέστη θέλουν ορισμένες από τις εταιρείες τους να διαγραφούν από αυτή τη λίστα , πριν να συμφωνήσουν με το πακέτο των κυρώσεων».

 

Η Κομισιόν παρουσίασε μια άλλη εκδοχή της πρότασης κυρώσεων πριν από τη χθεσινή συνάντηση ,αλλά αυτή δεν οδήγησε σε συμφωνία, είπαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που εν κατονομάζονται. Οι πρεσβευτές των 27 θα συζητήσουν ξανά την πρόταση στη συνάντησή τους την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία. «Είμαστε πιο κοντά», είπε ένας από τους διπλωμάτες, αλλά σημείωσε το θέμα να επιλυθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη του μήνα.