Εβρος: Τούρκοι στρατιωτικοί κάλεσαν μετανάστες να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα του Εβρου απομακρύνθηκαν με τη συνεργασία των τουρκικών αρχών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Σύμφωνα με αναφορά Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, στη συγκεκριμένη νησίδα είχαν περάσει περίπου 330 παράτυποι μετανάστες. «Πήραμε πολλά μέτρα τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα ξαναζήσουμε το 2020», δήλωσε ο κ. Λαλούσης.

Το βράδυ της Τρίτης, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπου τέθηκε το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χακάν Φιντάν διατύπωσε την πρόθεση της Τουρκίας για πρωτοβουλίες ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο υπουργών, η τουρκική πλευρά απέστειλε σημείωμα με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για το ζήτημα.

Πηγές αναφέρουν ότι μετά την τηλεφωνική συνομιλία Κασκαρέλη – Φιντάν οι ελληνικές δυνάμεις διαπίστωσαν πως τουρκικές βάρκες προσέγγισαν τη νησίδα και Τούρκοι στρατιωτικοί κάλεσαν τους παράτυπους μετανάστες να επιβιβαστούν σε αυτές.

Ορισμένοι επιβιβάστηκαν, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Κυβερνητικές πηγές ερμηνεύουν την πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών ως μια έκφραση καλής πρόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.