Διαλύεται η συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης μετά την ήττα Κιλιτσντάρογλου από τον Ερντογάν

Σε διάλυση οδεύει η συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές από τις λίστες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και τους είπε ότι «οι βουλευτές σας που μπήκαν στο Κοινοβούλιο από τις λίστες μας μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους».

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, μετά την ήττα της συμμαχίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 28ης Μαΐου, δεν υπάρχει κοινό σημείο σύμπλευσης, όπως αναφέρει η «Sabah».

Η Εθνική Συμμαχία, που κατέβηκε στις εκλογές ως αντίπαλος του Ερντογάν, αποτελούνταν από τον συνασπισμό των εξής κομμάτων: Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (İyi Parti), Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

Την είδηση επιβεβαίωσε o γενικός γραμματέας του Καλού Κόμματος, Ουγκούρ Ποϊράζ, ο οποίος δήλωσε πως η συμμαχία υπό την υπάρχουσα μορφή διαλύθηκε μετά την ήττα στις 28 Μαΐου. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού συνασπισμού με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε περίπου 10 μήνες από σήμερα, ή κάποια μελλοντική μετεκλογική συνεργασία που ίσως προκύψει μετά από συζητήσεις.

Τουρκία: Κρίσιμες διεργασίες στο Δημοκρατικό Κόμμα, συνάντηση Κιλιτσντάρογλου-Ιμάμογλου

Παράλληλα, κρίσιμες διεργασίες εντός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος τρέχουν το διάστημα αυτό, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και ο επικεφαλής του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έστειλε μήνυμα «αλλαγής» μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, πρόκειται να συναντηθούν.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στα κεντρικά γραφεία του CHP μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου.