Αναχαιτίσαμε δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Βαλτική, υποστηρίζει η Μόσχα

Η Μόσχα ανέφερε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-35 απογειώθηκαν και αναγνώρισαν «τους εναέριους στόχους ως δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια αναχαίτιση από την αρχή της εβδομάδας.

«Αποφεύχθηκε μια παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας, το οποίο διευκρίνισε ότι τα ρωσικά μαχητικά στη συνέχεια «επέστρεψαν στη βάση τους με απόλυτη ασφάλεια».

Οι πτήσεις τους «πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων χρήσης του εναέριου χώρου», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα έχει αναφέρει ότι έχει αναχαιτίσει πολλά αεροσκάφη δυτικών χωρών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ αεροσκαφών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει δύο παρόμοια περιστατικά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, με ένα γαλλικό και ένα γερμανικό αεροσκάφος.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ρωσική πολεμική αεροπορία αναχαίτισε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper MQ-9 το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα. Το περιστατικό είχε προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.