Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-35 στην Ελλάδα: «Ισχυρότερη από ποτέ η αμυντική συνεργασία μας»

Τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα επιβεβαιώσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας αναφορικά με την επικείμενη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας ότι η αμυντική συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθήνας βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια θέση που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να μην σχολιάζει την πώληση αμυντικού εξοπλισμού πριν την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαραίτητη σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε όπως και προ ημερών ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

Προ ημερών ο πρόεδρος της της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μάικλ Μακόλ, δήλωσε ότι υπέγραψε την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα τα αξίζει». Στη Γερουσία απομένει η υπογραφή του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζιμ Ρις, που είναι το νούμερο 2 στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.