Νέα Υόρκη: Το φαρδύ «μπλουζάκι του μετρό» είναι η νέα τάση των γυναικών στη Νέα Υόρκη

Μπορεί ο υδράργυρος να ανεβαίνει, όμως πολλές γυναίκες στη Νέα Υόρκη κουβαλούν στη τσάντα τους ένα ακόμη ρούχο, ειδικά όταν μετακινούνται με το μετρό. Πρόκειται για ένα φαρδύ μπλουζάκι, ή ένα πουκάμισο, που το φορούν όσο βρίσκονται στο μετρό προκειμένου να περνούν απαρατήρητες.

Για να διώχνουν μακριά τους άνδρες που τις κοιτάζουν με περίεργες διαθέσεις, πολλές γυναίκες στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» φορούν το «μπλουζάκι του μετρό», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «New York Post».

nypost_sub_tshirt_001

 

Γνωστό και ως «πουκάμισο σεμνότητας», πρόκειται για ένα φαρδύ ρούχο που μπορεί να φορεθεί πάνω από πιο εφαρμοστά ή αποκαλυπτικά ρούχα για να αποφευχθεί παρενόχληση στο μετρό.

«Καθώς αποχαιρετάμε τον χειμώνα, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν ξαναδεί γυναίκα», δηλώνει η Γκρέις Μασινγκέιλ στην εφημερίδα «New York Post».

Η 22χρονη διαχειρίστρια μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το Upper East Side έχει υποστεί ουκ ολίγες φορές παρενόχληση από άνδρες στο τρένο, οι οποίοι τής έχουν κάνει διάφορα άκομψα σχόλια, όπως «Θα ήθελα να δω τι είναι κάτω από αυτό» μέχρι και «Το στήθος σου είναι τόσο ζωηρό». Μια φορά, μάλιστα, την ακολούθησαν για αρκετή ώρα.Τώρα πλέον φορά ένα ένα ελαφρύ φαρδύ μπλουζάκι πάνω από τα ρούχα της όταν φεύγει από το σπίτι, ευελπιστώντας να μην γίνει στόχος κατά την παραμονή της στο μετρό. Μόλις βγαίνει από το σταθμό, το βγάζει για να μείνει με τα ρούχα που έχει επιλέξει να κυκλοφορεί.

Η τάση του «subway shirt» (μπλουζάκι του μετρό) έχει γίνει viral ακόμη και στο TikTok με νεαρές γυναίκες στη Νέα Υόρκη να επιδεικνύουν τις φαρδιές μπλούζες και τα μακριά T-shirts.«Σιχαίνομαι να μπαίνω στο μετρό και να τραβάω την προσοχή πάνω μου», υποστηρίζει στην εφημερίδα «New York Post» η Κίτι Λέβερ, ένα 24χρονο μοντέλο από την περιοχή Hamilton Heights και προσθέτει:

«Πρέπει να χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί δεν θα μπορούσα να έχω την οικονομική δυνατότητα να παίρνω απλά ένα Uber κάθε φορά που θέλω να μετακινηθώ. Κατά συνέπεια νομίζω ότι είναι σίγουρα απαραίτητο να προστατεύεις τον εαυτό σου με κάθε τρόπο».

Η 27χρονη Ρέι Χέρσι έχει μετακομίσει τα τελευταία εννέα χρόνια στο «Μεγάλο Μήλο», ωστόσο, πρόσφατα άρχισε να φοράει ένα τεράστιο μπλουζάκι όταν μετακινείται με το μετρό.

«Βγαίνοντας από τα lockdowns του COVID, άρχισα να αισθάνομαι λιγότερο ασφαλής στην πόλη», επισημαίνει η Χέρσι. Συνήθως φοράει υπερμεγέθη λευκά μπλουζάκια για να νιώθει ότι δεν τραβάει τα ανδρικά βλέμματα».

nypost_sub_tshirt_010

Αλλά και η 32χρονη podcaster Άλεξ Πάλμερ έχει έρθει αντιμέτωπη στο μετρό με έναν άντρα που αυνανιζόταν σε βαγόνι – πολλοί άλλοι την έχουν ακολουθήσει έξω από σταθμούς.

Όλα αυτά την έκαναν να αισθάνεται ανασφάλεια και γι’ αυτό άρχισε να κουβαλάει στην τσάντα της επιπλέον ρούχα και να τα φοράει όταν χρησιμοποιεί το μετρό.

«Η κατάσταση αυτή σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να φορέσεις αυτό που θέλεις να φορέσεις…Και αυτό είναι τόσο λυπηρό, γιατί εδώ είναι η πρωτεύουσα της μόδας και θέλω να εκφράζομαι», υποστηρίζει η Πάλμερ στην αμερικανική εφημερίδα.