G7: Η γκριμάτσα «τι λέει αυτός» της Μελόνι, όταν την έκραξε ο Τριντό για τη στάση της στους ΛΟΑΤΚΙ (photo)

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι στη διμερή συνάντησή της με τον Καναδό ομόλογό της, Τζάστιν Τριντό στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιαπωνία.

Το μενού των συνομιλιών Μελόνι – Τριντό περιλάμβανε τα πάντα, από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της γεωπολιτικής στάσης της Κίνας, μέχρι τα αιτήματα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι για νέα στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, προκειμένου να απωθήσει τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μια συνηθισμένη συνάντηση, θα έλεγε κανείς, μέχρι τη στιγμή που ο Τριντό ξάφνιασε δυσάρεστα τη Μελόνι, όπως δείχνει το ενοχλημένο και απορημένο ύφος της στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν καναδικά ΜΜΕ .

«Προφανώς ο Καναδάς ανησυχεί για ορισμένες από τις θέσεις που υιοθετεί η Ιταλία αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αλλά ανυπομονώ να συζητήσω το θέμα μαζί σας», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός στη Μελόνι, στην αρχή της συνάντησής τους και προτού αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες.

Tι απάντησε η Μελόνι

Τον περασμένο Μάρτιο ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ κατήγγειλαν ως «ομοφοβική» την κίνηση της κυβέρνησης Μελόνι να καλέσει το Δήμο του Μιλάνου να σταματήσει να καταγράφει αυτόματα στα μητρώα της πόλης και τους δύο γονείς σε ομόφυλα ζευγάρια. Το Μιλάνο ήταν η τελευταία μεγάλη πόλη της Ιταλίας, η οποία συνέχιζε μια πρακτική που είχε υιοθετηθεί για λίγο διάστημα στη Ρώμη, το Τορίνο, τη Νάπολη και αλλού, αφότου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διευκόλυνε το 2016 τους ομοφυλόφιλους να υιοθετήσουν το βιολογικό παιδί του συντρόφου τους. Κι η σπόντα του Τριντό ήλθε σε συνέχεια των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων για την ιταλική νομοθεσία για το θέμα, ειδικά για τα ομόφυλα ζευγάρια γονέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Καναδού πρωθυπουργού αναφορικά με τη συνάντηση Τριντό-Μελόνι, οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ». «Η πρωθυπουργός Μελόνι απάντησε ότι η κυβέρνησή της συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις και δεν παρεκκλίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε.

Και μολονότι το σημείωμα της καναδικής κυβέρνησης αφιέρωσε μόνον δύο γραμμές στο συμβάν, «η αντίδραση της Μελόνι, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, παραμένει εύγλωττη», σχολιάζει η ιταλική Corriere della Sera.