Κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας - Περιορισμοί στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες

Σε οικονομική περιδίνηση παραμένει η Τουρκία, ενώ τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιβάλλει ένα είδος capital control, με περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών από τις πιστωτικές κάρτες, όπως και σε αναλήψεις προκαταβολής μισθού.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 9 δισ. δολάρια μέσα σε μία βδομάδα. Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι τα αποθέματα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, που επισημαίνονται από επενδυτές, τα καθαρά διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ήταν μόλις 2,3 δισ. δολάρια στις 12 Μαΐου.

«Μπούμ! Τα ακαθάριστα διεθνή συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 9 δισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα πλησίασαν το μηδέν και τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα χωρίς swap πλησίασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα -58 δισ. δολάρια ΗΠΑ», αναφέρει ο Εμρέ Ακσακμάκ, επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές και ανώτατος σύμβουλος της EastCapital.