Τυνησία: Εννέα μετανάστες νεκροί στα σύνορα με την Αλγερία

Τα πτώματα εννέα μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι «πέθαναν από το κρύο, τη δίψα και την κούραση», σύμφωνα με τυνησιακή μη κυβερνητική οργάνωση, εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Τυνησία, στα σύνορα με την Αλγερία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη 17/5 δικαστικές πηγές.

 

Τα πτώματα των μεταναστών βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σε ορεινή περιοχή κοντά στην Χάιντρα, στην κεντροδυτική Τυνησία, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Αλγερία. Διεξάγεται έρευνα και «δόθηκε εντολή για νεκροτομή για να διευκρινιστούν τα αίτια των θανάτων τους», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Κασερίν Ριάντ Νουίουι.

Ο αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι υπάρχει συρροή ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν παράτυπα μέσω των συνόρων Τυνησίας-Αλγερίας, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσβατη και δασική περιοχή της Χάιντρα.

Πολλοί προσπαθούν στη συνέχεια να μεταναστεύσουν προς την Ευρώπη από τις ακτές της Τυνησίας, σε έναν διάπλου που έχει καταλήξει από την αρχή της χρονιάς σε ναυάγια με δεκάδες νεκρούς.

Το Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων (FTDES), που παρακολουθεί τα μεταναστευτικά ζητήματα στην Τυνησία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εννέα μετανάστες πέθαναν από το κρύο, τη δίψα και την κούραση».

Το FTDES απευθύνει έκκληση για «ανθρωπιστική ανταπόκριση από το κράτος» της Τυνησίας «απέναντι στις φονικές μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατασχέσει το δικαίωμα μετακίνησης των πληθυσμών του Νότου».

Η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει επίσης «την σιωπή των τυνησιακών αρχών στις τραγωδίες της μετανάστευσης και την πολιτική στρατιωτικοποίησης των συνόρων».

Σύμφωνα με το FTDES, «οι μετανάστες διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα σε εχθρικό κλίμα για πολλούς λόγους: για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τις τραγωδίες, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες ή την κλιματική αλλαγή».

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί επίσης να εφαρμοστεί «ένα σύστημα υποδοχής και ανθρωπιστικού προσανατολισμού στα αλγερινοτυνησιακά σύνορα για να διασφαλιστεί η παροχή βασικών ανθρωπιστικών υπηρεσιών» σε αυτές τις «φονικές μεταναστευτικές οδούς».

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου, ο αριθμός των παράτυπων εισόδων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την κεντρική Μεσόγειο αυξήθηκε κατά σχεδόν 300% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, φτάνοντας τους 42.200, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Από την Τυνησία, ορισμένες ακτές της οποίας απέχουν μόλις 150 χιλιόμετρα από την Ιταλία, η Frontex παρατήρησε «αύξηση 1.100% σε σχέση με την περασμένη χρονιά» την ίδια περίοδο.