Ο Αλτμαν του ChatGpt σκανάρει τώρα τα μάτια μας

Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία Open AI έφερε τα πάνω κάτω στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφαρμογή ChatGpt, η οποία παράγει κείμενα, απαντώντας στον χρήστη με σχεδόν ανθρώπινο ύφος. Τώρα, ο επικεφαλής της Σαμ Αλτμαν σκοπεύει να «αναστατώσει» έναν ακόμη κλάδο, αυτόν των κρυπτονομισμάτων.

Ο Αλτμαν βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη διασφάλιση περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της τεχνολογίας σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού. Στόχος του τελικά είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές και παγκόσμιο κρυπτονόμισμα, το Worldcoin.

Μπορεί να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά αυτά τα δύο σχετίζονται. Ειδικότερα, η εταιρεία Worldcoin ιδρύθηκε από τον Αλτμαν και τον Αλεξ Μπλάνια το 2019 και έχει ένα μεγάλο όραμα: να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σάρωσης του ματιού, ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα επαλήθευσης χρήστη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελεύθερη πρόσβαση στο δικό της κρυπτονόμισμα, το Worldcoin. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για άντληση νέων κεφαλαίων, όσο προετοιμάζεται για την εκκίνηση της λειτουργίας της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως στην αρχή του περασμένου έτους τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (tokens) της εταιρείας είχαν αποτίμηση 3 δισ. δολαρίων. Εκτοτε, βέβαια, η αγορά των κρυπτονομισμάτων δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, με κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και πτωχεύσεις πολλών εταιρειών του κλάδου.

Σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύστημα επαλήθευσης χρήστη για το νέο κρυπτονόμισμα, Worldcoin.

Πάντως, τα στελέχη της Worldcoin δηλώνουν ότι το σχέδιο της εταιρείας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο προβλήματα, που προκύπτουν από την αυξανόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας. Πρώτον, τη διαφοροποίηση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ και δεύτερον τη δημιουργία ενός είδους παγκόσμιου βασικού εισοδήματος, το οποίο ενδέχεται να αντισταθμίσει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το «κλειδί» στο σχέδιο της εταιρείας είναι μια σφαιρική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας για τη δημιουργία μιας μοναδικής ψηφιακής προσωπικότητας. Επειτα, φτιάχνει ένα ψηφιακό World ID (παγκόσμια ταυτότητα), το οποίο θα αξιοποιείται για μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του χρήστη.

Αφού οι χρήστες φτιάξουν την ταυτότητά τους, θα μπορούν να λαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα Worldcoin.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε πολλά θέματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τη βιομετρική σάρωση. Μάλιστα, η εταιρεία αφιερώνει ξεχωριστή κατηγορία στην ιστοσελίδα της για να απαντήσει στις σχετικές ανησυχίες.